Читај ми!

Сеоски аеродром у Вароши

Југослав Томић из села Варош, који се пре три и по године вратио из Аустрије, направио је аеродром у свом селу, купио летелицу и сада жели да угости прве туристе.

Како повратници из иностранства могу да оживе свој крај, можда најбоље показује пример из околине Сврљига. Југослав Томић из села Варош, који се пре три и по године вратио из Аустрије, решио је да направи аеродром. И успео је у томе. Купио је и летелицу, и сада жели да угости прве туристе.

Југослав Томић је сам направио земљану писту на два хектара. Земљаци нису веровали у причу, али су му на 20 година уступили 14 хектара сеоског имања.

"Надам се да ће бар туризам да се развије. То ми је жеља, да дођу људи и виде, да заједно оживимо овај крај", каже Томић.

Капитал стечен у Бечу, Југослав је уложио у обнову породичне куће, изградњу базена, и куповину моторног змаја. Иако има 68 година, платио је обавезно осигурање и завршио летачку обуку.

"Ветар је одличан за подизање. Треба најмање четири метра у секунди, да би се авион подигао", објаснио је Томић.

За 12 километара пута од Сврљига до села и аеродрома сиромашна општина нема пара. Пошто је близу Старе планине, очекују авантуристе који ће до туристичког центра ипак ваздушним путем.

Председник Општине Сврљиг Милија Милетић каже да ко жели на Бабин зуб може да дође до Вароши, види Варошке куле, па да змајем одлети на Бабин зуб. Нада се да ће и тамо бити направљено место за слетање.

У селу Мерџелат код Сврљига, на 52 хектара од 1931. до 1945. године постојао је аеродром. На том месту 1936. године организован је први аеромитинг.

О том периоду сведочи позивница за свечаност на Грудобрану, за мештане околних села, који су желели да виде авионе. То време памти 91-годишњи Властимир Виденовић, који се као дете често играо близу сврљишког аеродрома.

"Народ са свих страна долазио је да гледа авионе, како они полећу и слећу и како народ лети", сећа се Властимир Виденовић из села Мерџелата.

Нови спортски аеродром код Сврљига недавно су први обишли туристи из Грчке. Зато његов власник планира осветљење писте и изградњу викенд насеља.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(петак, 10. авг 2012, 16:11) - Boingom u oranje! [нерегистровани]

Sve drugo ste postigli,

samo vam jos i aerodrom fali!

(четвртак, 09. авг 2012, 12:55) - anonymous [нерегистровани]

Nije

U doba Druga Tita je bilo podignuti mnogo aerodroma koji su radili. Nazalost, sada od muke i neznanja o tome samo pricamo.

(четвртак, 09. авг 2012, 12:31) - anonymous [нерегистровани]

...Slika iprilika...

...Slika iprilika...svega u Srbiji.Videvši letelicu sve mi je jasno.Nije ništa "bolji" od onoga koji je poginuo pre neki dan.Gast-arbajteri danas predstavljaju srpsko letenje...Domaća sirotinja nema para da kupi benzin za letenje a kamo li da poplaća sve takse i osiguranja kako bi registrovala svoje letelice i mogla da leti...Plavo mu nebo....

(четвртак, 09. авг 2012, 11:50) - anonymous [нерегистровани]

!!!

Lake letelice i motorni zmajevi koriste aerodrome sa utabanom zemljom i specijalnom travom, jer se smatraju sportskom varijantom letelica.
Koliko kosta sredivanje seoske utrine? Angazovanje bagera, popunjavanje rupa i sabijanje zemlje valjkom na 2 ha. Koliko kosta otrov za suzbijanje korova na tom prostoru? A seca izraslog drveca? a sredivanje prilaza?
Lako je pisati, tesko je raditi...

(четвртак, 09. авг 2012, 11:26) - anonymous [нерегистровани]

anonymous

50 godina komunizma ne samo da su unisitle aerodrom i avio meeting, nego sve bas sve. Treba bar 300 godina da se vratimo na situaciju iz 1931.

(четвртак, 09. авг 2012, 10:55) - Miroslav [нерегистровани]

Tako i treba.

Treba podrzavati ovakve Ljude.
Svaka cast ovom coveku.

(четвртак, 09. авг 2012, 10:02) - Cira [нерегистровани]

Pista?

Koliko ja vidim pista je njiva i ne zna sta je toliko ovaj covek ulozio osim kupovine aviona u licne svrhe.Ocekivao sam da vidim neku senzaciju :)

(четвртак, 09. авг 2012, 09:26) - Novosađanin NS [нерегистровани]

Napredak

Ovo najbolje ilustruje naš napredak u poslednjih 80 godina, od 1931. godine
do danas.

(четвртак, 09. авг 2012, 09:16) - anonymous [нерегистровани]

?

1931. je tu bio aerodrom i avio miting, 2012. livada! kakav apsurd!