Читај ми!

Билчик у извештају о Србији: Пут у ЕУ одредиће односи са Приштином и усклађивање спољне политике

Европска унија поздравља чињеницу да је чланство стратешки циљ Србије, али динамику пута у ЕУ одредиће нормализација односа са Приштином и усклађивање са европском спољном политиком, навео је известилац Владимир Билчик у свом извештају пред заседање Одбора за спољне послове Европског парламента.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик представио је европосланицима, члановима спољнополитичког одбора ЕП, нацрт годишњег извештаја о Србији.

Билчик је отворио кратку дебату о извештају казавши да је пред Србијом "велика шаргарепа ЕУ" и да ће "напредак земље зависити од реформи у Србији, посебно у области владавине права".

Рекао је да извештај поздравља напредак у области правосуђа и да те реформе морају да буду продужене. 

"Преговори о чланству са Србијом нису заустављени и нико озбиљно не размишља о томе да замрзне процес. Морамо да наставимо да разговарамо. У исто време, јасно је да се ствари неће померити, ако Србија нешто не предузме, у многим областима. То је порука и мог извештаја и то кажем као пријатељ Србије. Једини начин да стекне више пријатеља и подршке, јесте да предузме неке храбре кораке и ја мислим да је Србија спремна за то", рекао је Билчик.

Сматра да су дошле "охрабрујуће вести о дијалогу између Београда и Приштине и очекујемо да ускоро видимо пробој и да би то била одлична вест за српски пут у ЕУ".

"Коначно, усклађивање са санкцијама против Русије остаје важно за напредак", нагласио је Билчик.

Поздравио је имплементацију мера постигнутих међупартијским дијалогом, у коме је посредовао Европски парламент, и оценио да је добро што се опозиција вратила у Скупштину.

У извештају се између осталог каже да ће ток преговора о чланству Србије бити одређен реформама у области владавине права, нормализацијом односа са Приштином, али и усклађивањем са спољном политиком Европске уније, што укључује и санкције Русији.

Истиче се и да ЕП дубоко жали због ниског степена усклађености спољне политике Србије.

Рок за подношење амандмана на извештај је 15. фебруар.

О извештају би требало додатно да се расправља и да се гласа на седници одбора у априлу, а затим би на пленарној седици извештај требало да буде усвојен у форми резолуције о Србији.

На самиту лидера ЕУ о дијалогу Београда и Приштине 

У Бриселу се одржава и Самит лидера Европске уније.

На самиту се, на захтев неких земаља, разговара и о Западном Балкану, пре свега о дијалогу Београда и Приштине.

Очекује се да у закључцима буде позив Београду и Приштини да прихвате европски план иза кога стоје Француска и Немачка, као и став да је неопходно формирати Заједницу српских општина у складу са споразумима који су постигнути 2013. и 2015. године.

Високи представник за спољну политику Жозеп Борељ је, уочи самита лидера ЕУ, изјавио да је за њега прва ствар да данас на самиту информише лидере о дијалогу између Београда и Приштине. 

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво