Читај ми!

Борељ: Позив лидерима из Београда и Приштине да дођу ускоро у Брисел

Високи представник за спољну политику Жозеп Борељ је, уочи самита лидера ЕУ, изјавио да је за њега прва ствар да данас на самиту информише лидере о дијалогу између Београда и Приштине.

Борељ је поновио да је европски предлог на столу и упутио позив "лидерима Београда и Приштине да дођу у Брисел, ускоро, за неколико недеља, како би дефинитивно изгурали овај предлог".

"Замолићу лидере за снажну подршку како би се избегла било каква ескалација и замолићу их да озбиљно раде на овом предлогу, који је једини начин да покушамо да решимо и нормализујемо однос Србије и Косова. Ишли смо из кризе у кризу. Сада је време за деескалацију и конструктиван рад", нагласио је Борељ.

На његово инсистирање, дијалог између Београда и Приштине стигао је на дневни ред данашњег самита и очекује да ће лидери, у својим закључцима, позвати обе стране да убрзају своју европску перспективу тиме што ће спровести обавезе из дијалога.

Што се тиче Украјине, Борељ каже да је сигуран да ће резултат данашње дебате лидера бити већа подршка Украјини, "пружање више наоружања, више војне подршке, више финансијске подршке како би Украјина била у стању да се одупре руској агресији".

На самиту ће бити речи и о миграцијама, а неке земље траже да се изграде зидови на спољним границама Уније. За Бореља "тврђава Европа није решење, а миграције су старе колико и човечанство".

"Проблем није у смањивању миграције, већ у управљању. Управљати на људски начин, пре свега. То је важан део наше спољне политике. Све више и више, миграције су у сржи наших односа са многим земљама широм света, са нашим партнерима. И ми морамо да радимо с њима и да се позабавимо основним узроцима миграције и да им се управља. Можемо да тражимо од људи да врате нерегуларне мигранте, али морамо да понудимо начине регуларне миграције. Јер су Европи потребни мигранти, а то је и начин да се боље носимо са нашим партнерима широм света", нагласио је Борељ.

Борељ је најавио да ће се на самиту разговарати и о земљотресу у Турској и Сирији.

"То је велика трагедија. Европљани су потпуно мобилисани. Шаљу сву опрему за спасавање, медицинску помоћ, како би покушали да подрже Турску и Сирију у овој ситуацији", рекао је Борељ.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво