Вучевић: Инциденти на северу КиМ порука Србима да нису пожељни

Министар одбране Милош Вучевић наводи за РТС да се низом инцидената на северу Косова и Метохије опет шаље порука Србима да они нису ту пожељни. Аљбин Курти и његова влада хоће да потпуно очисте косовскометохијски простор од Срба. Он жели да протера Србе са КиМ, истиче Вучевић. Нагласио је да је Србија посвећена миру и очувању стабилности, али и да је потребна воља и жеља и друге стране.

Две детонације чуле су се синоћ у северном делу Косовске Митровице. Једна детонација била је у Бошњачкој махали, друга у Микронасељу. Oво је само још један у низу инцидената који су последњих дана забележени на Косову и Метохији.

Милош Вучевић је, гостујући у Јутарњем дневнику, рекао да Аљбин Курти повлачи низ једностраних потеза који су усмерени на дестабилизацију и непоштовање свих споразума који су постигнути.

"Ово траје у континуитету, пре свега изазвано једностраним потезима администрације у Приштини. Нажалост, и синоћ је било активација неколико топовских удара у Бошњачкој махали и Микронасељу, најосетљивијем делу северне Косовске Митровице с обзиром на то да тамо има мешаног становништва и константно су присутне тензије", наводи Вучевић.

Указује на то да је истрага у току и додаје да нема повређених, ни веће материјалне штете.

"Видећемо шта се све тачно десило. Оно са чим наше службе располажу, оно што је нама доступно кроз проток информација јесте да нема повређених и није начињена нека већа материјална штета. Али некоме је очигледно одговарало да опет дође до тензија и просто не дозвољава се ни за милиметар, ни за секунд да се тај ниво тензије, напетости, могућности даље ескалације, спусти на неки разумнији, нормалнији и рационалнији ниво и да се врати форма дијалога", каже Вучевић.

Све што Курти ради усмерено на чишћење КиМ од Срба 

Указује на то да је циљ свих циљева Аљбина Куртија да уплаши и протера Србе са Косова и Метохије.

"Аљбин Курти низом инцидената на северу Косова и Метохије опет шаље поруку Србима: ви нисте овде пожељни и ми ћемо на силу провести изборе 18. децембра. Аљбин Курти и његова влада хоће да потпуно очисте косовскометохијски простор од Срба. Он жели да протера Србе са КиМ", указује гост Јутарњег дневника.

Каже да Срби на КиМ живе у страху и да су годинама изложени неком виду притиска.

"Морамо да разумемо да тај амбијент за њих траје 23 године, да су уз мање или веће прекиде, краће или дуже прекиде, константно изложени неким видовима притиска: ако није проблем лична карта, онда су проблем таблице, ако нису проблем таблице, онда је пореска контрола", указује министар.

У току је један вид притиска на породицу Петровић у Великој Хочи, где се већ данима држи у блокади њихова кућа, због сумње да се наводно бави илегалном производњом вина и ракије. 

"Ево сад видите ову срамоту у Великој Хочи, где им смета зато што неко производи ракију или вино, а није платио не знам акцизу или какву већ пореску обавезу па мора да се примени сила. Њима је опкољена кућа данима. Они не дају Србима тамо да дишу", истиче гост Јутарњег дневника.

Посвећени смо миру, не ратује нам се

Указује да је Србија посвећена миру и очувању стабилности, да је дијалог пожељан, те да ће држава чинити све што може да све остане на политичком нивоу. 

"И ми ћемо урадити да тако остане. Србији се не ратује, нама је циљ да Србија остане мирна, нама је циљ да регион остане у миру и стабилности, али за мир и стабилност је потребна жеља и воља других страна, не само српске стране", наглашава Вучевић.

Истиче да је Војска Србије најснажнији, најјачи гарант очувања суверенитета независности наше државе и најснажнији одвраћајући фактор за све оне који нам не желе добро.

"Не играмо се ратних игара ни јуначења, али неће бити ни 'Бљеска', ни 'Олује', ни 17. март 2004. године", поручује гост Јутарњег дневника.

Током јучерашњег дана, два џипа Кфора ушла су у двориште дечјег обданишта "Наша радост" у Лепосавићу.

"Ја можда могу и да разумем да је могуће да је заиста дошло до грешке око неког маневра, ајде да кажем, тактичког маневра Кфора. Ми верујемо да је Кфор свестан своје обавезе, он је гарант мира и безбедности и заштите свих грађана на КиМ", каже министар. 

Додаје да постоји стална двосмерна комуникација начелника Генералштаба Војске Србије и команданта Кфора. 

Нови текст француско-немачког предлога за КиМ прослеђен је Београду и Приштини, а председник Александар Вучић изјавио је да нови предлог у односу на претходни није побољшан у ономе што је наважније за Србију.

Као добар потез оцењује одлазак председника Александра Вучића на Самит Европска унија – Западни Балкан у Тирани.

Председник Вучић је чврст лидер

Говорећи о медијским написима да се спремао напад на Вучића, истакао је да је председник Србије био безбедан, али да ипак нису случајно у медијима пласиране вести о угрожености.

"Председник има своју политику и чврст је лидер, изазива пажњу и негативне ставове. Не бих волео да су га сви тамо хвалили, уплашио бих се за политику Србије", рекао је Вучевић.

Додао је да кад види да неко Вучића напада због Србије, онда зна да се води добра политика, и да се Србија вратила себи.

"Војска Србије биће неко ко ствара амбијент да Србија сама о себи одлучује", поручио је гост Јутарњег дневника.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво