Читај ми!

Вучић: Нови француско-немачки предлог није побољшан у делу који је најважнији за нас

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нови текст француско-немачког предлога који су Београд и Приштина добили у односу на претходни није побољшан у ономе што је наважније за Србију.

Говорећи о новој верзији француско-немачког предлога, Александар Вучић је рекао да нам "нису изашли у сусрет ономе што је тражено".

"Спремни смо да разговарамо, ништа не одбијамо унапред, осим што смо у писаној форми, не само усмено јасно ставили до знања шта су наше црвене линије и оно што не можемо да прихватимо. Спремни смо да разговарамо, спремни смо на компромисна решења и наставићемо да разговарамо", рекао је председник.

О предлогу ће се тек разговарати, нема рокова

Председник Вучић рекао је да ће се са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем састати када то предложе посредници из ЕУ, а поводом француско-немачког предлога навео да ће се о њему тек разговарати и да у том документу нема рокова за постизање споразума.

"Не могу да кажем да сам 100 посто 'против' или 'за', о том документу треба да расправљамо и онда ћемо видети, морамо да причамо једни с другима и да се уздржимо од једностраних потеза и акција, јер је то нешто што може да науди целом процесу", рекао је Вучић.

Истакао је да нема сумње да ће се убудуће озбиљно радити да би се постигло компромисно решење.

"Право питање није када и где ћу се састати са Куртијем већ шта ће бити садржај разговора и тог компромисног решења, јер стижу разне поруке са разних страна. Морамо бити гарант мира и безбедности и стабилности у региону", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је то што су добили почетак и да предлог не може да има временски оквир.

"Чули сте данас и Жозепа Бореља. Колико је то неозбиљно да за три месеца треба да решимо нешто што траје стотину и више година. То је неозбиљно и неодговорно и када чујете да неко инсистира на роковима, а 10 година не може да се имплементира ЗСО, јер једна страна то не жели. Ваљда то прво треба да се имплементира, па да се договарамо о нечем другом", истакао је Вучић.

Он је додао да се у предлогу зато и не помињу рокови, јер су људи мудри и знају да то не може, али да је важно да се разговара и да се проналазе компромисна решења да би се, како је рекао, сачувале главе и Србима и Албанцима, а економије ишле напред.

Он је оценио и да је данашњи састанак био лековит, јер су могли да чују једни друге и да је важно да се сачувају мир и стабилност. 

"Питање ког дана ће се десити провокација која ће пореметити мир"

Вучић је, коментаришући ситуацију на Косову и Метохији и улазак полиције на север покрајине, рекао да се због одлука приштинских власти поставља питање којег дана ће се десити нека нова провокација која може да поремети мир и стабилност.

"Данас су поново супротно Бриселском споразуму и свему што је договорено слали полицију и до зуба наоружане полицајце на север, као што сам рекао и пре неколико дана, само се питате ког дана ће нека нова провокација или нешто ново да се догоди што може да поремети стабилност и мир", казао је Вучић.

Косовска полиција је покушала да упадне у општинске изборне комисије, да заузме зграде, дошло је до мањих сукоба, снаге косовске полиције су се повукле, рекао је Вучић и додао да је добро то што, према садашњим информацијама, нема вести о страдалима.

"Верујем и надам се да ће тако и остати", рекао је председник.

Што се тиче тајминга када је напад извршен, како каже Вучић, не зна шта је тим људима у главама да изазивају сукобе, нестабилност и тензије сваке недеље.

"Пред нама није лак и једноставан период, али је важно да останемо заједно и са својим народом на КиМ, али је важно и да са Албанцима договоримо све што је могуће да мир буде одржан и сачуван", наводи.

Додаје да верује да ће и специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак имати важну улогу у смиривању тензија на Косову и Метохији.

Уобичајена прича приштинских политичара 

Изјава председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи да се он руководи политичким размишљањем из прошлости – уобичајена прича.

"Слушао сам то и данас на Самиту, то је уобичајено. Свако ко није за то да јуче призна независност Косова, ово говорим метафорично, тај је човек прошлости, то су људи који се ослањају на прошлост, а ваљда су људи будућности они који би да учине све што они желе", казао је Вучић.

Председник понавља да је то уобичајен наратив, који није нимало промењен.

Санкције нисмо увели из поштовања према ономе што смо преживели

Председник Вучић је изјавио да наша земља није увела санкције Русији из поштовања према свему ономе што је народ Србије преживео трпећи санкције 10 година.

"Рекао сам им да је тај однос према санкцијама пре свега однос према нама Србима и грађанима Србије, а не према неком другом. То је питање поштовања према нама и ономе што смо прошли 10 година трпећи санкције којима смо били изложени. Видели смо да те санкције не доносе ништа добро ни грађанима ни народу, те није природно да ми будемо ти који ћемо у тим санкцијама учествовати", поручио је Вучић.

Нагласио је да не може да открије новинарима све што је рекао на Самиту, али да је био јако отворени и директан и да су му сви захвалили на томе.

"Различити су наши односи по питању територијалног интегритета или рушења енергетске инфраструктуре данас у Украјини. Подсетио сам их да је тако рушена и енергетска инфраструктура и у Србији и показао им документа. Али по питању санкција, тај став је мало другачији и ми имамо свој став, али смо добро разумели поруку ЕУ, добро смо разумели на кога се то односи", истакао је Вучић.

На питање да ли ће ипак увести санкције Русији, Вучић је одговорио да о томе не одлучује ЕУ.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво