Читај ми!

Запаљива атмосфера на северу КиМ, Приштина наставља са припремама избора

У Централној изборној комисији у Приштини утврђен је редослед кандидата на ванредним изборима за председнике четири општине на северу. У трци је деветоро Албанаца и двоје Срба. Српска листа, како је претходно најавила, не учествује на изборима. И док Приштина и после јучерашњих инцидената наставља са припремама, са запада стиже позив да се избори одложе.

Детонације у Косовској Митровици и Зубином Потоку и данас одјекују на релацији Београд–Приштина. Инциденте на северу покрајине министар одбране тумачи као Куртијев покушај да протера и преостале Србе.

"Атмосфера је толико запаљива и напета да је довољно да се једна шибица упали и да све крене у непожељном правцу. То не треба да нас чуди, јер Приштина и Курти све време повлаче низ једностраних потеза који су усмерени на дестабилизацију, непоштовање или потпуно стављање ван контекста свих споразума који су на неки начин закључени. С друге стране, јасна је порука Србима да су они тамо непожељни", наводи Милош Вучевић.

А Срби су јуче спречили чланове изборних комисија да у пратњи полиције уђу у просторије Општинских изборних комисија на северу.

Из Приштине образлажу – то је припрема за ванредне изборе на којима се 18. децембра бирају председници четири општине са српском већином. Недељу касније и одборници у Звечану и Лепосавићу.

У међувремену, у Приштини је за први изборни циклус утврђен редослед кандидата међу којима је деветоро Албанаца и двоје Срба.

"ЦИК је предузео све кораке да припреми ова два изборна процеса. Упркос изазовима који су представљени у овом тренутку, ЦИК остаје посвећен извршавању својих дужности", каже председник ЦИК-а у Приштини Крешник Радоњићи.

Избори на северу су уставна дужност и обавеза, саопштиле су привремене институције у Приштини. Из кабинета Вјосе Османи стиже вест да ће о евентуалном одлагању одлучити након оцене безбедносних и изборних органа.

"Председништво је у сталном међуинституционалном контакту и уколико буде захтева за одлагање избора, према пракси Венецијанске комисије, Османи ће позвати политичке субјекте на консултације и потом донети одлуку", поручују из кабинета Вјосе Османи.

Оцена о изборима већ је стигла са неколико западних адреса, укључујући и Приштини најважнију.

"САД су забринуте да у овом тренутку не постоје услови за одржавање избора касније овог месеца на северу Косова. Сигурност и безбедност свих грађана Косова треба да буду највиши приоритет", рекао је амерички амбасадор у Приштини Џеф Ховенијер.

Ванредни избори на северу КиМ расписани су након што су председници четири општине поднели оставке у оквиру колективног напуштања косовских институција. На изборима прошле године апсолутну већину освојила је Српска листа која најављене изборе бојкотује.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво