Читај ми!

Вучић: Идем у Тирану, борићу се за интересе нашег народа

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће отићи у Тирану на Самит ЕУ и земаља Западног Балкана како би се борио за интересе српског народа.

Председник Вучић је, одговарајући на питање новинара након војне вежбе у Никинцима да ли ће ићи у Тирану, рекао да је разговарао са свим својим сарадницима, премијерком Аном Брнабић, министром Милошем Вучевићем и председницима и премијерима више земаља.

"За мене је веома тешко да разумем тај језик две стране, притом ништа нисмо урадили, гледамо како живу главу нашем народу да сачувамо, то је изазвало јед, гнев и бес, али закључак је следећи – нисам сигуран, али свакако ће некакве користи бити од мог одласка у Тирану, а ако не бих отишао, можда и не би било користи, али би било велике штете за нашу земљу", рекао је Вучић.

Додао је да ће у Тирани бити и доста добрих ствари за грађане – да немају додатне услуге плаћања роминга кад оду у Немачку, Француску, као и да имамо "обавезе захвалности" и због 165 милиона које ћемо добити за енергетику.

"Без обзира на то што је тема Западни Балкан, и што ће 20 њих говорити о санкцијама Руској Федерацији и о проблему Косова на неадекватан начин, можда су моји сарадници у праву кад кажу да ће макар један одговор чути", рекао је Вучић истакавши да ће се борити за интересе нашег народа. 

Председник је навео да ће се сутра у Тирани састати са холандским и белгијским премијером, као и са француским председником Емануелом Макроном. 

Одговарајући на питање новинара да ли има заказане разговоре на маргинама самита у Тирани, на који долазе готово сви лидери ЕУ, међу њима и Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц, Вучић је казао да хоће са белгијским премијером Александером Де Kроoм, с којим је разговарао више пута, и са премијером Холандије Марком Рутeом, са којим је разговарaо, како је казао, до сада само у пролазу и да је за њега то изненађење.  

Вучић је раније рекао да нико из Србије неће отићи у Тирану због именовања Ненада Рашића за косовског министра. Како је данас објаснио, у том тренутку је реаговао емотивно.

"Увек водим рачуна о свему и онда ме понекад емоције обузму када не знате како да реагујете и шта да учините", рекао је данас Вучић.

О састанку са Лајчаком 

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је јуче да ће одлуку о одласку у Тирану Вучић донети након састанка са Мирославом Лајчаком.

На питање шта је било кључно да промени одлуку и да ли је ту одлуку донео након разговора са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, Вучић је рекао да с Лајчаком није разговарао о томе, као и да је припремио још некa питања о којима ће сутра говорити на Самиту ЕУ – Западни Балкан.

"Нисам неко ко није у стању да прихвати да је погрешио или да је донео погрешну процену. Сматрам да је потребно то што пре исправити, па макар то било само у тактичком смислу погрешна процена, а не у суштинском или стратешком. Надам се да не могу земљи да направим штету својим одласком тамо или неку велику грешку, а припремићу се добро и видећемо како ће бити", казао је Вучић.

Каже да је Лајчаку казао да је за Србију Заједница српских општина нешто што нема прескакања.

"Решите сва светска питања, па ћемо се вратити на ЗСО. Не, прво Заједница српских општина, па ћемо онда да разговарамо о тим белосветским питањима", казао је председник Србије.

Истиче да је то за њега било важно и да је то рекао и Лајчаку и најавио да ће сутра свима рећи исто то.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво