Читај ми!

Првог дана издато више од 50 опомена, Бисљими: Регистарске таблице више нису део дијалога

Косовска полиција почела је да уручује опомене возачима са регистарским таблицама градова са севера Косова и Метохије. Тиме је почела примена одлуке владе привремених институција у Приштини о фазној пререгистрацији до 21. априла, а за три недеље почиње кажњавање возача који не пререгиструју возила на РКС таблице. Полиција у Приштини је саопштила да је у првом дану издала више од 50 опомена. Потпредседник владе у Приштини и главни преговарач Бесник Бисљими изјавио је да регистарске таблице више нису део дијалога, већ одлука која се спроводи.

Мирно је протекао први дан спровођења мера владе у Приштини, али је прилично проређен аутомобилски саобраћај на магистралним правцима на северу указивао да се не ради о свакодневици.

Од поноћи на пунктовима Јариње и Брњак возачима су уручивали опомене у којима пише да имају обавезу да пререгиструју возила на такозване РКС таблице.

Опомене је полиција уручивала онима који су прелазили административну линију у оба смера.

После подне на магистралном путу Рашка–Митровица, код Лепосавића, екипа РТС-а приметила је да су на неколико сати возила са српским таблицама заустављали и опомене уручивали и припадници специјалне јединице косовске полиције. Након 16 часова, блиндираним возилима, повукли су се у базу у близини пункта Јариње.

На том пункту је током дана примећена и мобилна патрола Еулекса.

У градовима на северу екипа РТС-а није запазила да је полиција кренула са уручивањем опомена возачима који имају аутомобиле са српским ознакама градова на Косову и Метохији.

Полиција у Приштини је саопштила да је у првом дану издала више од 50 опомена.

Бисљими: Регистарске таблице више нису део дијалога

Срби су најавили да нису вољни да мењају таблице, а надају се и скоријем политичком решењу. Међународни представници тврде да нису повукли захтев да се пререгистрација у потпуности одложи за 10 месеци.

Потпредседник владе у Приштини и главни преговарач Бесник Бисљими изјавио је да регистарске таблице више нису део дијалога, већ одлука која се спроводи.

Додао је да се замена регистарских таблица више не може посматрати као питање о којем се може преговарати.

Казна за оне који не изврше пререгистрацију до 21. новембра, како је најавио Бисљими, биће 150 евра.

Привремено решење опстало дуже од годину дана

Прошлу јесен на административним прелазима обележиле су барикаде. Пале су након вести из Брисела да је пао договор Београда и Приштине о таблицама – обележја државности од тада се прекривају налепницама.

Привремено решење опстало је дуже од годину, а нова једнострано намеће Приштина. Док се полицији у Митровици достављају формулари за опомене возачима који нису заменили српске таблице, званичници Српске листе сумњају да ће локални полицајци извршавати наредбу команде из Приштине.

"У претходним месецима полиција је поставила више база и довела је специјалне јединице из других крајева Косова, тако да оно што можемо очекивати да те спацијалне јединице покушавају да уруче и ове опомене и да изрекну прве казне. Ми желимо да живимо живот достојан човека, ми смо своји на своме и самим тим с наше стране неће бити инцидената нити проблема, као што смо и рекли све док не буде изречена прва казна", поручио је Милан Радојевић, председник Општине Северна Митровица.

Казне су најављене од 21. новембра. Пре него што је процес пререгистрације Аљбин Курти поделио у неколико фаза, представници Срба са Космета најавили су протесте и блокаде путева ако им права буду угрожена.

Да је могло бити и другачије верују у невладином сектору у Косовској Митровици. За застој у дијалогу криве Брисел.

"Без договора и заједничког виђења на то како треба да се уради, просто не може да се гарантује имплементација без ескалације, докле год косовска влада то покушава самостално да уради, постоји озбиљан потенцијал за ескалацију", наводи Милица Андрић из "Нове друштвене иницијативе", Косовска Митровица.

Хил: Србија с правом пита шта ће бити са српском заједницом на КиМ

Очекивања од Брисела имају и САД. Амерички амбасадор у Србији каже да решења за питање таблица, али и сва друга питања, морају да проистекну из дијалога.

"Косово се осећа као на ничијој земљи када је реч о међународном признању, а желе да буду део организација укључујући и Уједињене нације. Србија с правом пита шта ће бити са српском заједницом на КиМ. Могу ли се Срби осећати комфорно на Косову, да ли их штити закон, да ли могу да очувају идентитет. То су кључна питања, а ми се вртимо око регистарских таблица. Како год да се заврши то питање, не мислим да ће решити кључне забринутости обе стране", истиче Кристофер Хил, амбасадор САД у Србији.

Због ситуације у јужној покрајини, Војска је у стању приправности и подигнут је ниво борбене готовости, рекао је министар одбране Милош Вучевић. Са начелником Генералштаба обишао је припаднике Војске Србије у гарнизону Рашка.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво