Читај ми!

На самиту у Прагу и о санкцијама Русији, од Србије се очекује објашњење зашто није усклађена са ЕУ

Једна од главних тема првог самита Европске политичке заједнице у Прагу биће усклађивање са политиком санкција према Русији, а од Србије ће се очекивати објашњење зашто није усклађена са заједничком позицијом ЕУ, изјавио је европски званичник упућен у припреме састанка.

"За неке земље је усклађеност Србије кључно питање, за друге је то нешто мањи приоритет. У сваком случају, очекују се снажне поруке о потреби усклађивања Србије, као и објашњење зашто у овом тренутку не постоји пуна усклађеност", наводи званичник ЕУ.

Дипломатски извори у Бриселу оцењују и да самит у Прагу није састанак ЕУ и "остатка Европе", већ окупљање различитих партнерских земаља, укључујући и оне које немају, или не желе перспективу чланства у ЕУ.

"Зато ће се о евентуалним последицама неусклађености Србије за њен даљи европски пут одлучивати у другом формату, који окупља само 27 чланица ЕУ", наводе у Бриселу.

У престоници Чешке, која тренутно председава Европској унији, окупиће се 44 земље. За столом ће бити 27 земаља чланица ЕУ и 17 других држава, међу којима Уједињено Краљевство, Украјина, Турска, Јерменија, Азербејџан, Норвешка, Швајцарска и све земље Западног Балкана.

На програму је велики број билатералних састанака и две пленарне седнице, између којих ће дебата бити подељена у два тематска радна стола: мир и стабилност и енергија, економија и клима.

Председник Србије Александар Вучић ће, како сазнајемо, учествовати у дебати о енергетици, економији и клими.

Самит ће бити организован у такозваном статусно неутралном формату, који је раније већ примењиван за учешће Приштине на састанцима на којима су и земље које не признају независност Косова.

До самита у Прагу долази након што су иницијативу француског председника Макрона о оснивању Еворпске политичке заједнице подржали лидери ЕУ на састанку у јуну.

Дипломатски извори у Бриселу истичу да Европска политичка заједница није замена за пуноправно чланство у земаља ЕУ које су већ у процесу приступања и подсећају да су иза тог става стали сви лидери ЕУ.

"Састанци са земљама Западног Балкана фокусирани су углавном на процес приступања. Европска политичка заједница је платформа за ширу политичку дебату о стабилности и безбедности на континенту. Оба формата су непходна", наводе у Бриселу.

Европске дипломате очекују да ће солидарност са Украјином бити једна од главних порука састанка.

"Сама чињеница да ће на њему учествовати 44 европска лидера и да ће бити присутне и земље попут Азербејџана и Јерменије, за које се обично сматра да су 'у дворишту Москве', има посебан геополитички значај, истичу званичници ЕУ уочи самита у Прагу.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво