Читај ми!

Вучић за РТС: У наредних седам до десет дана донећемо важне одлуке, имамо још једну ноту о повлачењу признања Косова

Председник Александар Вучић каже за РТС да ће у наредних седам до десет дана донети важне одлуке са којима ће упознати грађане, као и да верује да ће се током наредне недеље обратити са неким мерама и одлукама важним за будућност Србије. Истиче да је на данашњим сусретима у Њујорку добио још једну ноту о повлачењу признања независности Косова.

Говорећи о мрачним прогнозама које је, обраћајући се на Генералној дебати светских лидера изнео Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес, Вучић је рекао да се боји да су реалне прогнозе још мрачније.

"Мислим да реалне прогнозе морају да буду још мрачније и он је говорио о више криза – од рога Африке до Авганистана, помињући и ону најтежу у Украјини, али стање је још теже. Наравно, за нас позиција је још тежа у смислу чињенице да УН играју слабију улогу у свету, јер велике силе су све преузеле на себе и де факто рушиле поредак УН у претходних неколико деценија", рекао је Вучић.

Указао је да је у Уједињеним нацијама данас највећи скуп, као и да не памти да је било оволико шефова држава, више од 150.

"Што значи да људи траже неки излаз и неку наду. Плашим се да ако сте слушали и турског председника и киргијског председника – они су говорили о другим кризама и онда видите у сваком делу света безброј криза", додао је Вучић.

"У наредних седам до десет дана донећемо тешке одлуке"

Указао је да је свакако тешка слика за све и за нашу земљу не много лакша.

"Ми ћемо у наредних седам до десет дана доносити важне одлуке, са којима ћемо упознати грађане и верујем да ћу током наредне недеље се обратити и са неким мерама и одлукама важним за будућност Србије", нагласио је Вучић.

Председник Вучић је данас имао бројне билатералне сусрете, на којима су га питали за говор руског председника Владимира Путина. Каже и да су бројни руски медији тражили разговор са њим, али да није могао да говори док не чује говор руског председника.

"Није тешко за претпоставити шта ће председник Путин у генералним оквирима да каже. Претпостављам да се из фазе специјалне војне операције приближавамо великом ратном сукобу и сад је питање где су границе и хоћемо ли ићи после извесног времена, а можда већ за месец дана или два, у велики светски сукоб какав нисмо имали од Другог светског рата", нагласио је Вучић.

"За све нас који смо мали и који бисмо да будемо сигурни и да грађанима обезбедимо сигурност, за нас не постоје лепе и лаке вести и очекујем да све што будемо видели у наредном периоду буде даље усложњавање односа између Запада и Руске Федерације, али и између Запада и НР Кине", додао је Вучић.

Указао је да ће сутра имати сусрет и са министром спољних послова Кине што је, како каже, изузетно важан састанак.

"Данас смо их имали много, трудимо се да за Србију изборимо неку рационалну позицију, али...", поручио је Вучић.

"Имамо још једну ноту о повлачењу признања независности Косова"

Када је реч о индицијама да ће Приштина бити примљена у Савет Европе, каже да то није ново и да се о томе прича већ три или четири месеца.

"Сада су пустили то посебно по државама чланицама где су рекли да им није потребно да тзв. Косово буде део УН да би га примили у Савет Европе. То је додатни притисак на Србију, да прихватимо папире који не постоје и о којима не смемо да говоримо и које срећом ја нисам узео у своје руке па не могу мене да оптуже да смо га пустили у јавност, јер ја га физички нисам преузео. Тако да је јасно да је нека друга страна један део онога што је тим папирима као решење писало да су то пустили у јавност", рекао је Вучић.

Истиче да је за нас изузетно тежак период, али да има и добру вест за грађане.

"Они раде на томе да уз директну подршку оних који су направили Косово како они мисле независним, а ми не мислимо зато што за нас су УН важне, увек ћемо се позивати на међународно јавно право и повељу УН, али желим да кажем да доносим добру вест за грађане Србије. Ја сам добио још једну ноту о повлачењу признања независности Косова", нагласио је Вучић.

"Само желим да кажем грађанима Србије да је то још једна фасцикла више у нашем државном сефу, још једну ноту имамо, тако да своју позицију макар у овој организацији снажимо и јачамо и радићемо и даље на томе и борићемо се и ћутаћемо све док они не крену са уласцима у неке нове институције, а тог тренутка када крену изненадиће се бројем земаља које мисле другачије и јасном већином коју у овом телу, као што су УН, данас имамо", додао је председник.

"Да ли ће нам то помоћи да избегнемо све притиске и проблеме са којима ћемо се суочити – неће, али то је оно што ми можемо да учинимо", навео је Вучић.

"Ми можемо да имамо само своју страну"

Током боравка у Њујорку председник Вучић разговара и са бројним америчким званичницима, а на питање где види простор за побољшање односа Београда и Вашингтона, Вучић каже да тај простор пре свега видимо у покушају да пронађемо компромисна решења за отворена питања.

"Где мислимо недвосмислено другачије, а пре свега тиче се Косова и Метохије, али и да снажимо нашу економску сарадњу, да појачавамо присуство америчких компанија у нашој земљи, да они буду заинтересовани за стабилност и сигурност Србије. Дакле, то је нешто што је важно за нас као што се трудимо и да чувамо врло пристојне односе и са Руском Федерацијом и одличне односе са НР Кином", рекао је Вучић.

Истиче да је то једина политика коју можемо да имамо.

"Ми смо због Косова у таквој ситуацији да ми можемо да имамо само своју страну. Ми не можемо да имамо страну као неки други – овде је повучена линија, ви морате да будете овде. Не, ми морамо да будемо свуда зато што се боримо за голи живот свог народа и голи живот своје земље и то је разлог зашто се тако понашамо и то је рационално, озбиљно и одговорно понашање", поручио је Вучић.

"Мој говор биће прецизан и тачан, без куртоазних речи и флоскула"

Председник Вучић се сутра обраћа на Генералној скупштини УН а, како каже, многи га можда неће слушати, али ће сви прочитати његов говор.

"Вероватно ће и слушати већи број људи, зато што (украјински председник Володимир) Зеленски говори директно пре мене. Неће они бити ту због мене, него због њега. Онда ћу говорити ја представљајући Србију и тај говор ће бити другачији од многих говора које слушамо, прескакаћу оне куртоазне речи и све флоскуле, да бих уштедео на времену, имам право на 15 минута, ако будемо говорио нешто дуже нећу им дати да ме прекидају, јер видим да ове великане нису пркидали", рекао је Вучић.

Истиче да је у УН једнако важна и Србија као и они који имају 10, 20 или 50 пута више становника него ми.

"Важно је да ће садржај бити прецизан, тачан и за мене је лично важно да остане забележено да сам то рекао у УН, ако ни због чега онда због неких историјских уџбеника. Не мислим да ће много променити, али ће цео свет моћи да чује и верујем да ће многи боље разумети позицију Србије и шта је то што се тачно збивало на Балкану и шта је то што се данас збива на Балкану", навео је Вучић.

О састанку са Борељом: Не можете да кажњавате најбоље

Присуствоваће и неформалном ручку који ће високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ приредити за лидере са Западног Балкана, а Вучић каже да је то за нас веома важан састанак.

"Постоји иницијатива и око макрофинасијске помоћи појединим земљама Западног Балкана и они кажу увек формално морате да аплицирате, али су најавили подршку неким земљама за које смо говорили да се понашају недоговорно. Сад ви повећавате свој јавни дуг и имате право на подршку ЕУ, па морамо и ми да имамо право на подршку ЕУ зато што смо се понашали одговорно. Немојте да кажњавате најбоље и оне којима је јавни дуг испод 55 одсто", рекао је Вучић.

"Не можете да помогнете једнима, него морате да помогнете свима и то сам договорио са (албанским премијером) Едијем Рамом да заједнички иступимо са тим ставом", поручио је председник.

Истиче да ће том састанку присуствовати и црногорски премијер Дритан Абазовић, председник Председништва БиХ Шефик Џаферовић, председница привремених приштинских институција Вјоса Османи, као и премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски.

Истиче и да га током дана очекује још доста састанака.