Читај ми!

Гутерес светским лидерима: Кућни буџети се смањују, планета гори, загађивачи морају да плате

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес позвао је богате земље да опорезују профите компанија које користе фосилна горива и да искористе тај новац да помогну земљама које су погођене кризом изазваном климатском променама, и људима који се боре са растућим ценама хране и енергије.

Антонио Гутерес је, обраћајући се светским лидерима на отварању Генералне дебате у ГС УН, појачао своје критике на рачун нафтних и гасних компанија, чији профити су нагло порасли за десетине милијарди долара.

"Индустрија фосилних горива ужива у стотинама милијарди долара субвенција и у неочекиваним профитима, док се кућни буџети смањују, а наша планета гори", упозорио је Гутерес.

Та средства, сматра генерални секретар Уједињених нација, треба преусмерити на два начина: у земље које трпе штету узроковану климатским променама и на људе који се боре са растућим ценама хране и енергије.

"Загађивачи морају да плате", поручио је Гутерес.

Такође, истакао је да половина свих средстава која се одваја за питања климатских промена, мора да буде помоћ сиромашним земљама да се прилагоде погоршању климатских услова.

"Опасност због геополитичких подела, не можемо више тим путем"

Гутерес је упозорио да је свет у опасности и да је парализован, пошто геополитичке поделе подривају рад Савета безбедности, међународно прво, поверење људи у демократске институције и све облике међународне сарадње.

"Не можемо више тим путем. Повеља Уједињених нација и идеали које представља су у опасности: имамо дужност да делујемо. Ниједна сила или група не може сама, ниједан велики глобални изазов се не може решити без коалиције оних који су вољни да то учине. Хајде да радимо као један, као коалиција света, као Уједињене нације", поручио је Гутерес.

Главна тема овогодишњег заседања Генералне скупштине УН, којој присуствује и председник Србије Александар Вучић, јесте "Преломни тренутак: трансформативна решења за међусобно повезане изазове".

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво