Читај ми!

Вучић на отварању Генералне дебате светских лидера у УН, сусрети са бројним званичницима

Председник Србије Александар Вучић присуствује у Њујорку отварању Генералне дебате светских лидера, у оквиру 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, која ће трајати до 26. септембра. Вучић је пре почетка Генералне дебате имао низ билатералних сусрета са бројним светским и регионалним лидерима.

Председник Александар Вучић састао се данас са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутересом на маргинама отварања Генералне дебате 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

"Озбиљан и отворен састанак са Антониом Гутересом током којег смо поделили забринутост са све веће глобалне изазове са којима се сви суочавамо на бројним пољима", поручио је председник на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Вучић је додао да је током сусрета са Гутересом изразио недвосмислену подршку Србије настојањима да се појача улога УН у светској геополитичкој арени, како би се на сцену у пуној снази вратили принципи на којима је заснована светска организација. 

Председник се сусрео са председником Владе Краљевине Шпаније Педром Санчезом.

"Увек срдачан сусрет са пријатељем Педром Сaнчезом на отварању Генералне дебате 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација уз брзу размену мишљења о најважнијим питањима овог заседања. Захвалио сам му на подршци територијалном интегритету Србије", написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић је разговарао и са председником Владе Краљевине Норвешке Јонасом Гаром Стореом.

"На отварању Генералне дебате 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација накратко сам разговарао са премијером Норвешке Јонасом Гаром Стореом о актуелним светским темама и тачкама заседања. Захвалио сам на подршци дефинисању будуће енергетске стратегије Србије и очекујем скори билатерални сусрет", истакао је Вучић на Инстаграму.

Вучић је разговарао и са председником Кипра Никосом Анастасијадесом.

"Срдачан сусрет са великим пријатељем Србије, председником Кипра Никосом Анастасијадесом на маргинама отварања Генералне дебате УН и прилика да разменимо прве утиске са овог важног догађаја. Још једном сам захвалио председнику Анастасијадесу на чврстој, доследној и снажној подршци у погледу територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и нашем ЕУ путу", поручио је Вучић.

Вучић се састао и са министром спољних послова Републике Малдиви Абдулом Шахидом.

"Добар састанак са министром Абдулом Шахидом. Разговарали смо о унапређењу политичког дијалога, интензивирању економских односа и стварању нових партнерстава на међународној политичкој сцени у обостраном интересу. У том смислу смо договорили јачање сарадње у мултилатералној области, а посебно у размени подршки у међународним организацијама", додао је Вучић.

Председник је имао, како је навео, врло срдачан и пријатељски разговор са председником Републике Габон Али Бонго Ондимбом, са којим је размотрио многа питања од интереса за обе стране.

"Сагласили смо се да је потребно да још више радимо на јачању политичког дијалога и економске сарадње, посебно у области енергетике, али и на узајамној пордшци у међународним организацијама. Договорили смо се да интензивирамо размену посета на високом и највишем нивоу, како бисмо додатно унапредили билатералне односе", истакао је Вучић.

Састао се и са председником Републике Гватемале Алехандром Едуардом Ђаматеи Фаљом, са којим је, како каже, имао изузетно добар, отворен и срдачан састанак.

"Разменили смо мишљења о горућим глобалним и регионалним темама, али и о проширењу билатералне сарадње у бројним областима, попут наставка учешћа студената из Гватемале у програму 'Свет у Србији', међусобне подршке у међународним организацијама, као и свеобухватне економске сарадње", написао је Вучић на Инстаграму.

"Захвалио сам председнику Фаљи на доследном ставу у погледу једностраног проглашења независности тзв. Косова и изразио наду да ћемо заједно наставити да радимо на јачању економске сарадње, али и старог и традиционалног политичког пријатељства наше две земље. У том духу, са задовољством сам прихватио позив председника Фаље да посетим Гватемалу", додао је Вучић.

Председник Вучић састао се и са савезним канцеларом Републике Аустрије Карлом Нехамером са којим је разговарао о главним темама заседања УН и актуелним међународним дешавањима, али и о регионалним питањима од обостраног интереса.

"Посебан акценат ставили смо на модалитете за додатно убрзање тренда снажног раста робне размене и економске сарадње између наше две земље. Такође, разговарали смо и о европском путу Србије, као и о регионалним иницијативама за повезивање и унапређење свеобухватне сарадње земаља Западног Балкана", навео је Вучић.

Вучић се састао и са председницом Америчко-израелског одбора за јавне послове (AIPAC) Бетси Корн.

"Увек са великим задовољством разговарам са нашим пријатељима из AIPAC-а и са поносом истичем српско-јеврејско традиционално пријатељство. Овога пута, имао сам посебну част да са председницом Бетси Корн разменим мишљења о бројним аспектима сарадње између Србије и Израела, јер наши народи не деле само сличну тешку прошлост, већ су заједнички окренути ка бољој и просперитетнијој будућности", навео је Вучић.

Сусрети са регионалним лидерима 

Поред тога, председник је имао сусрет и са председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским.

"За нас је од изузетног значаја да данас будемо у Њујорку, не само због тога што се свет налази у преломним тренуцима модерне историје, већ и због тога што одавно на Скупштини УН није било оволико шефова држава и представника земаља чланица", поручио је Вучић на Инстаграму.

Вучић се сусрео и са председником Владе Албаније Едијем Рамом.

"Кратак поздрав приликом сусрета са пријатељем Едијем Рамом на маргинама отварања Генералне дебате 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација и прилика да разменимо прве утиске са овог важног догађаја, али и да направимо планове о заједничким наступима на састанцима током Генералне скупштине УН. 'Отворени Балкан' је будућност нашег региона", написао је Вучић.

Председник Вучић се у Њујорку састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем.

"Први данашњи сусрет са Дританом Абазовићем. Настављамо касније да говоримо о унапређењу сарадње између Србије и Црне Горе", додао је Вучић.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво