Читај ми!

Вучић: Верујем да ћемо у данима пред нама моћи да нађемо неко компромисно решење

Наставићемо разговор и верујем да ћемо моћи у данима пред нама макар за један мали део да постигнемо неко компромисно решење, пошто је јасно да око таблица и неких већих питања до таквог решења не може да дође уопште, рекао је председник Александар Вучић након састанка са Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром.

Други део разговора председника Александра Вучића са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром завршен је 15 минута после поноћи.

Вучић је, у обраћању на Инстаграму, рекао да ће се разговори наставити, у нади да ће се постићи неко компромисно решење.

"Верујем да ћемо моћи у наредним данима који су пред нама макар за један мали део да постигнемо неко компромисно решење, пошто је јасно да око таблица и неких већих питања до таквог решења не може да дође уопште", рекао је Вучић у видео обраћању објављеном на налогу buducnostsrbijeav.

Додао је да и то што се нада - није ништа сигурно, те да је потребно много гарантија и још много рада.

"Али у данима пред нама радићемо вредно да сачувамо мир за наш народ а да истовремено осигурамо будућност за опстанак Срба на Косову и Метохији", поручио је председник.

Састанку су присуствовали и амбасадори САД и ЕУ у Србији, Кристофер Хил и Емануел Жиофре.

Вучић се са Лајчаком и Ескобаром састао и током поподнева, после чега је изјавио да разговори нису били лаки и да ће се наставити у 22 часа.

Пре састанка са председником Србије, Лајчак и Ескобар су заједно разговарали са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем.

Пре састанака у Београду специјални изасланици ЕУ и САД разговарали су у северном делу Косовске Митровице и са представницима Српске листе. Ескобар је након састанка рекао да су размотрили забринутост градоначелника, док је Лајчак поручио да су добре опције оне које чувају мир и нормалну атмосферу на терену. 

Лајчак и Ескобар у Београд су дошли из Приштине, где су разговарали са представницима привремених приштинских институција, у настојањима да се дође до договора између Београда и Приштине, а у сусрет 1. септембру до када је Приштина одложила одлуку о пререгистрацији таблица и личним картама.