Читај ми!

Лајчак након састанака у Приштини: Забринути смо, не желимо да се понови ситуација од 31. јула

Изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је, након састанка са Вјосом Османи и Аљбином Kуртијем, да "ЕУ и САД заједно раде на нормализацији односа између Kосова и Србије", као и да је међународна заједница веома забринута због онога што су видели на терену 31. јула. Изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар истакао је да су добили уверавања да неће бити ескалације ситуације.

Мирослав Лајчак је навео да су заједничком посетом са Габријелом Ескобаром желели да пошаљу поруку да између Брисела и Вашингтона постоји јединство и да је међународна заједница забринута због онога што се догодило 31. јула.

Навео је да очекује након састанака са "лидерима Kосова и Србије, да се не понови оно што се десило у јулу на северу".

"Најважнија порука је да смо овде са Габријелом Ескобаром као прва тачка да покажемо да је јединство између ЕУ и САД потпуно и да не може бити боље. Радимо заједно на нормализацији односа између Kосова и Србије. И друго, међународна заједница је веома забринута због онога што смо видели на терену 31. јула. И очекује се од нас заједно, као преговарача и од лидера Kосова и Србије, да не дозволимо да се то понови 31. августа и зато смо овде", изјавио је Лајчак после састанака.

Ескобар: Добили смо уверења да не желе сукобе на северу Kосова 

Изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар, након састанка са Османијевом и Куртијем, истакао је да су га они уверили да не желе ескалацију ситуације, преноси Kљан Kосова.

Ескобар је навео да су "Лајчак и он ту како би се оптимизам лидера Kосова и опозиционих странака, да не дође до ескалације, преточио у чињеницу".

"Уверавали су нас да не желе никакву ескалацију, не желе насиље 1. септембра. Дакле, данас смо овде да се побринемо да све те добре жеље и сав тај оптимизам буду преточени у добро земље", рекао је Ескобар.

Лајчак и Ескобар сутра у Косовској Митровици и Београду

Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра у Београду са Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром.

Састанак са Лајчаком планиран је у 17 часова, а са Ескобаром пола сата касније у Председништву Србије.

Пре тога, Лајчак и Ескобар отићи ће у Косовску Митровицу, где ће разговарати са представницима Срба.

Одборници општина северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток одржали су, раније данас, заједничку одборничку скупштину у Звечану.

У заједничкој декларацији навели су да председнику Србије Александру Вучићу дају подршку да у наредних седам дана пронађе компромисно, одрживо и дугорочно решење за проблем регистарских таблица и личних карата кроз дијалог, а у складу са интересима наших грађана уз очување мира, стабилности и сигурности.  

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво