Читај ми!

Стефановић: Србија данас свим снагама чува мир

Министар одбране Небојша Стефановић поручио је на обележавању Дана авијације на војном аеродрому “Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници, да Србија данас свим снагама чува мир, јер зна добро шта је цена ратова и сукоба. Изразио је задовољство због опремљености јединица Ратног ваздухопловства и ПВО.

Небојша Стефановић је, у пратњи команданта Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковника Душка Жарковића и команданта 204. ваздухопловне бригаде бригадног генерала Бранета Крњајића, положио венац на спомен-обележје "Нико није рекао нећу" посвећено свим страдалим припадницима рода авијације, саопштило је Министарство одбране.

Поводом Дана авијације, на батајничком аеродрому приређен је и дефиле јединица, чијим припадницима су додељене награде и похвале.

"Честитам вам свима празник и славу рода авијације. Хоћу данас да захвалим и Душку Жарковићу и свима вама, сјајним људима нашег Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране због свих жртава, ваше борбе, истрајности, али и због тога што сте учинили да цео народ буде поносан на вас", рекао је Стефановић.

Указао је да је то поштовање и дивљење читаве земље тешко заслужено у неравноправним ратовима које смо морали да водимо.

"Ратовима који су заустављали и јачање и развој наше земље, у којима смо показивали да код нас нема назад, у којима нико није рекао нећу - јер се бранила наша светиња, наша отаџбина. Ратовима у којима смо показали од чега смо саздани, колико смо храбар и неустрашив народ, поготово зато што смо водили праведне битке", навео је министар. 

Истакао је да наш највећи војни аеродром носи име пуковника-пилота Миленка Павловића и да су управо његов живот и страдање, као и других хероја наше авијације, слика и прилика свега онога са чим се Србија суочавала кроз своју историју.

"Немерљива је величина подвига Миленка Павловића, као и мајора Радосављевића, потпуковника Ђурића, генерала Величковића и стотина наших пилота који су се својим делима уписали у бесмртност. Остајемо заувек дужни и њима и њиховим породицама", нагласио је министар.

Поручио је да, управо зато Србија данас свим снагама чува мир, јер, како је нагласио, зна добро шта је цена ратова и сукоба.

"Зато данас припадници нашег Ратног ваздухопловства нису остављени да се ослањају само на своју храброст и велико јуначко срце, већ смо на челу са председником Александром Вучићем учинили све да данас поседујете ескадрилу модернизованих Мигова-29, борбене хеликоптере Ми-35, транспортне хеликоптере Ми-17, Х145-М, ракетне системе противваздухопловне одбране попут ФК-3 и ‘панцира’, беспилотне летелице", казао је Стефановић.

Додао је да се зато тестира и "пегаз", као и да се планира да се започне његова серијска производња. 

Обележавању Дана авијације присуствовали су и командант 126. бригаде ВОЈИН пуковник Александар Дучић, начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић, породице погинулих припадника РВ и ПВО, некадашњи команданти јединица и представници локалне самоуправе.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво