Читај ми!

Старовић: Током посете Ел Сисија биће потписано 13 споразума

У званичној тродневној посети Србији је, после три и по деценије, шеф египатске државе Абдел Фатах ел Сиси. Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова, рекао је за РТС да ће посета предедника Сисија бити веома богата, јер се очекује потписивање чак 13 различитих споразума и декларација.

Посета председника Египта Абдела Фатаха ел Сисија, који је јуче после подне допутовао у Србију, биће историјска, јер 35 година шеф египатске државе није боравио у Београду, па се очекује да допринесе великом пробоју у билатералним односима и трговини између две земље.

Србија и Египат имају одличне односе још од времена када су председници Јосип Броз Тито и Гамал Абдел Насер основали Покрет несврстаних, али посете шефа египатске државе Србији није било још од јула 1987. када је у Југославији боравио Хосни Мубарак.

Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова, рекао је за РТС да посета председника Ел Сисија представља прекретницу у односима две земље.  

Подсетио је да Србија и Египат имају дугу традицују пријатељских односа и да је у периоду између 1955. и 1987, за 32 године, била 31 размењена председничка посета, практично једна годишње.

"Након те 1987. године, пуних 35 година, ниједан египатски председник није боравио у Београду и у том смислу ова посета има озбиљан потенцијал да представља прекретницу у нашим односима, да на темељиа традиционалног пријатељства градимо нешто ново и корисно", рекао је Старовић.

Према његовим речима, посета предедника Сисија практично траје четири дана, од уторка до петка, и то је израз једног поверења поштовања које Египат указује према Србији.

У садржајном смислу, каже Старовић, посета ће бити веома богата, јер се очекује потписивање чак 13 различитих споразума и декларација.

"За нас су односи са Египтом од велике важности, не само што се ради о држави која је наш пријатељ, него и због чињенице да је Египат центар арапског света", рекао је Старовић.

Египат се, каже, тренутно налази у фази економског замаха и све веће светске силе отимају за наклоност те земље.

То је, наводи, тржиште од више од 100 милиона људи, држава која је пријемчива за сарадњу на свим пољима.

Обим трговинске размене Србије и Египта није тако мали, али има велики потенцијал за још бољу сарадњу.

"У делегацији председника Сисија налази се 120 људи, долази 30 најугледнијих компанија, што говори о потенцијалима који су пред нама - то је област пољопривреде, туризма, научно- технолошке сарадње, сектор грађевине, наменска...", рекао је Старовић.

Према његовим речима, разговараће се и о укидању виза.

Египат је, каже, велики увозник пшенице и кукуруза, што ће омогућити нашим произвођачима,  после укидања забране извозa, да остваре сарадњу. 

Такође, та земља је и велики произвођач вештачких ђубрива и ми смо у првих шест месеци ове године остварили не тако мали увоз, каже Старовић и истиче да и ту постоји додатни потенцијал да се снабдевамо том робом.

"Са друге стране, Египат је велики произвођач течног нафтног гаса, али нама недостају логистички капацитети, мислим да је крајње време да се о томе озбиљно разговара када је реч о неким перспекитивама", рекао је Старовић.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара