Читај ми!

Србија, балансирање и евроатлантска заједница – алтернативно јединство са Западом

Конференција о месту Србије у евроатлантској заједници одржана је у згради Скупштине Србије. Амбасадор Украјине Володимир Толкач захвалио је Србији што прихвата избеглице из његове земље, али је и позива да се придружи санкцијама Русији. Позиција Београда јасна је од првог дана, а заснована на поштовању међународног права, подсећа Ивица Дачић председник парламента. Политиколози виде балансирање Србије у "алтернативном јединству" са Западом.

Евроатланску заједницу, чуло се на скупу у Скупштини Србије треба тумачити шире од НАТО савеза и тренутних чланица. Позиција Србије је сложена, с једне стране дражава је осудила руску агресију у УН, а са друге стране није се придржила санкцијама.

Посланик СНС-а Драган Шормаз каже да је Србији цивилизацијски место у НАТО-у.

"Кроз целу историју Србија се борила за то и за своју позицију у том свету. Ова конференција треба да пошаље и поруку да је неутрална позиција немогућа после рата у Украјини", сматра Шормаз.

Због тренутних околности, на скупу је говорио и амбасадор Украјине у Србији.

Амбасадор Украјине Володимир Толкач позвао је Србију да се придружи санкцијама Европске уније против Русије.

"Украјина борећи се против руске агресије не брани само своју територију, већ демократске вредности, слободу и будућност целе Европе", додао је Толкач.

Ивица Дачић, одлазећи председник Народне скупштине наглашава да позиција Београда у вези са ратом у Украјини је јасна и непромењена од првог дана.

"Заснована је на поштовању принципа међународног права. Ма колико да ти принципи данас нису на цени, ми их се чврсто држимо. Немамо други избор зато што и за своје отворено питање од највећег државног и националног значаја, а то је питање Косова и Метохије, имамо упориште у међународном праву и од њега не одустајемо", напомиње Дачић.

Тренутну политику тзв. балансирања, политиколози виде као покушај Србије да изгради аутентичну позицију – неку врсту, кажу, алтернативног јединства са Западом.

"Ако погледамо тренутну ситуацију у нашој земљи и региону две кључне области су инфраструктура и енергетика", каже политиколог Милош Николић Либек.

"И у том смислу ако погледате односе са кључном земљом ЕАЗ а то је САД, Србија ту гради зачетке тог односа имлаи смо могућности да чујем најаве на том пољу на пољу инфраструктуре изградњу моравског коридора", оцењује Николић.

Николић подсећа и на изјаву амбасадора Сједињених држава у Србији - суштина независности једне земље у наредном периоду биће енергетска независност. У том контексту, каже, позиција Србије у евроатланској заједници може да се стратешко партнерски учврсти и да нађемо заједнички интерес.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво