Читај ми!

Вучић: У недељу разговор с Путином, тема и уговор о гасу

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће са шефом руске државе Владимиром Путином разговарати у недељу у 11 сати, а једна од тема биће и гасни уговор. Напомиње да нема разлога за узнемиреност када је реч о снабдевености намирницама. Што се шећера тиче, каже да је већ данас у највећи број радњи отпремљено 260 тона.

Александар Вучић је, коментаришући изјаву Срђана Миливојевића да ће ускоро уследити "спасиба на дружби", рекао да ће тога свакако бити јер ће разговарати са Путином, као и да се обојица увек пристојно понашају и поздрављају и захваљују.

Вучић је, осврнувши се на осмехе и подсмехе појединаца у вези са разговором са Путином, најавио да ће се с њим чути у 11 сати.

Изразио је уверење да ће с Путином имати озбиљан, коректан разговор, да ће говорити о гасном уговору, сарадњи и свим другим питањима.

Како је навео, Србији треба 380 до 390 милиона евра да би обезбедила резерве гаса за зиму.

Додао је да очекује да ће наша земља имати другачији аранжман за гас са Русијом, али да морамо да обезбедимо резерве.

"Наши су капацитети направљени да могу да приме пет милиона кубних метара дневно из складишта у Банатском Двору. Сад ћемо да урадимо реконструкцију са Русима да подигнемо на 6,7 милиона кубних метара. Ако будемо узели, а морамо да узмемо, у мађарском складишту, то је још пет милиона. Са 11,7 милиона и да нам неко исече гас, ми можемо да преживимо, јер је то неких 80 одсто наших реалних потреба", оценио је председник Србије.

Нагласио је да је за то потребно много улагања, јер је за реконструкцију цеви у Банатском Двору потребно 17 милиона евра.

Вучић је током обиласка радова на градилишту сектора 6 обилазнице око Београда најавио да ће ускоро бити важних посета из Европе, света, али и Руске Федерације.

Говорећи о увођењу санкција Русији, Вучић је рекао да се позиција Србије није променила.

"Имамо позицију као и пре 90 дана, једина земља у Европи која има потпуно исту, правичну позицију и позицију која је усклађена са највишим интересима државе Србије. То је позиција озбиљности, одговорности, поштовања међународног јавног права и то је српска позиција", каже председник.

"Шећера имамо довољно да можемо да интервенишемо"

Немамо проблема ни са шећером ни са другим намирницама, истакао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара да ли може да умири грађане да нема проблема са снабдевањем намирницама због ситуације са шећером, Вучић је рекао да нема разлога за узнемиреност.

Што се шећера тиче, каже да је већ данас у највећи број радњи отпремљено 260 тона, и припремљено даљих 250 тона.

"Ни са тим неће бити проблема. Немамо проблема са количинама шећера које имамо. Имали смо проблема са једном фирмом из Колубарског округа и једним тајкуном, неким каматарима, који мисле да је време да зараде велики новац", рекао је Вучић.

Најавио је да ће се БИА и државни органи бавити овим случајем, а грађани ће имати шећера, соли, брашна, уља.

Указао је да је и за неке друге намирнице постојао покушај истог тајкуна да откупи све мислећи да вара државу и избегава обавезе које постоје.

"Све успевамо да завршимо. Људи не теба да брину. Имамо толике количине шећера да можемо да интервенишемо у сваком тренутку", рекао је председник.

Вучић: Напади из Хрватске политички фолклор

Председник Вучић оценио је да напади на премијерку Ану Брнабић из Хрватске много више говоре о онима који је нападају, него о њој.

"Када хистерија настане, ту нема озбиљних аргумената. Када вређате Ану Брнабић онако јадно и на личној основи, много више говорите о себи него о њој", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара о Милановићевим увредама на рачун премијерке Србије.

Председник истиче да сматра да је много важно да се покаже да ратни злочини не могу да остану некажњени, а све остало, све те политичке игре, вриска, дрека, хистерија, никоме нису нарочито битне. "То је политички фолклор, нажалост", додаје.

На питање да прокоментарише фотографију која се појавила на друштвеним мрежама а на којој матуранти у Славонском Броду заједно са професорком у маскираним панталонама шаљу усташки поздрав, председник Србије каже да нема никаква сазнања о томе и да зато не жели да коментарише.

Додаје да не зна да ли се ради о правој фотографији или фото-монтажи и изражава уверење да ће органи власти у Хрватској знати да предузму шта је потребно.

"Фашизам је тешка болест против које морамо да се боримо на сваком месту и верујем да ћемо указивањем на то каква је то пошаст била, али и неумањујући могућност обнове такве болести у Европи и свету, спречити да се то догоди", рекао је Вучић.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи