Читај ми!

Индекс: Нацистички поздрав матураната у Славонском Броду, уз осмех наставнице хрватског

Наставница хрватског језика у Индустријско-обртничкој школи у Славонском Броду објавила је на свом Фејсбук налогу фотографију матураната који с береткама на глави и у маскирним панталонама држе подигнуте десне руке у знаку нацистичког поздрава.

Будући оператери имају црне мајице на којима пише "За норијаду спремни", али и маскирне панталоне. На фотографији је и њихова професорка хрватског језика Нивес Ромањек која их са осмехом гледа, обучена такође у маскирне панталоне и црну мајицу.

Директор школе Лука Младиновић изјавио је за локални портал СБплус да је у школском дворишту приметио да ученици носе црне беретке, али да није приметио и спорне натписе.

"Наравно да то не подржавамо. Згрожен сам и фотографијом и објавом на друштвеној мрежи, о чему досад уопће нисам био информиран. У школском су дворишту имали само беретке, сви су били јако весели и ја сам их тамо особно поздравио те испратио у поворку градом. Нисам примијетио спорне натписе, иначе бих реагирао", рекао је директор школе.

Ученика је пуно па је тешко обратити поажњу на све, правдао се директор и додао да је разредни старешина требало да реагује.

Директор твди да је школа осетљива на овакве ствари и да ће се све испитати.

"Нипошто не стојимо иза тога. Још једном ћемо све провјерити и утврдити одговорност", рекао је директор школе у Славонском Броду.

Осуда хрватског министарства

Хрватско Министарство науке и образовања најоштрије је осудило случај матураната у Славонском Броду и затражило да се руководство школе изјасни о овом случају како би, кажу, добили детаљније информације.

"У сваком случају, најоштрије осуђујемо наведени случај, а Министарство ће након изјашњавања школе предузети кораке из своје надлежности, а исто тако уверени смо да ће и друге надлежне службе и институције нпр. школа, Државно тужилаштво и полиција учинити исто", наводи се у саопштењу овог ресора.

У хрватском правном систему, подсећају, подстицање на насиље и мржњу кажњава се по неколико закона: Закону о јавном реду и миру, Закону о јавном окупљању, Закону о спречавању нереда на спортским такмичењима или Закону о сузбијању дискриминације, као и Кривичном закону за који прекршајне, односно кривичне пријаве подносе Државно тужилаштво и полиција.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво