Читај ми!

Мирни протести Срба у Грачаници и Косовској Митровици

Одлука владе у Приштини да прекине са праксом "одржавања српских избора" у срединама већински насељеним Србима на Косову и Метохији наишла је на осуду Београда, али и косовскометохијских Срба који су данас организовали протест. Због скупова, специјалне снаге полиције примећене су на више магистралних путева на Косову и Метохији.

Незадовољни одлуком владе Аљбина Куртија да не дозволи одржавање избора по досадашњем моделу, када су гласали у својим срединама, а ОЕБС сакупљао гласове, Срби на КиМ организовали су протесте у Грачаници и Косовској Митровици.

Протестна шетња у Грачаници почела је из порте Манастира Грачаница и централном улицом се кретала ка Дому културе.

Исказали су своје незадовољство што им се одузима, како су навели, право гласа, али и указали на намеру Приштине да им се ускрати право на комуникацију са Београдом.

Састанак представника Срба са председником Србије почетком недеље у Београду био је окидач за суспендовање Срба из водећих институција које делују у оквиру владе у Приштини. Тако је суспендована председница Основног суда у Косовској Митровици Љиљана Стевановић. Суд је основан по договору из Брисела, а Стевановићева је на ту функцију изабрана пре неколико месеци.

Осим Љиљане Стевановић, састанку у Београду присуствовали су и командири полицијских станица на северу КиМ, председници општина по приштинском систему и представници других институција.

Из полицијског инспектората саопштено је да су званично обавештени о учешћу претпостављених косовске полиције на састанку са председником Србије, па ће то питање бити разматрано у оквиру њихових надлежности и законских овлашћења.

Аљбин Курти је рекао да не зна за процедуре смењивања и испитивања одговорности и овлашћења, али тврди да је његова влада, прва међу претходнима, престала да даје уступке Београду и најављује да се у Приштини припремају за подизање тужбе за геноцид против Србије.

Специјалне снаге полиције су примећене на више магистралних путева на Косову и Метохији. Појачале су снаге, како се претпоставља, због протеста у Косовској Митровици и Грачаници.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара