Читај ми!

Вучић: Србија не треба да призна Косово, већ да се политички бори и чува мир

Србија не треба да призна самопроглашену независност Косова, већ треба да се бори колико је могуће политички и да чува мир, да земља иде напред, да би могла јасно да каже све што данас може да каже, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић је изјавио за ТВ Пинк да ниједна инстанца у Европској унији није реаговала на последњу изјаву Аљбина Куртија о уједињењу Косова и Метохије и Албаније, чак ни када је Београд затражио реакцију.

Констатовао је да није питање ко је на власти у Србији, већ да је реч о односу према нашој земљи, а не према Александру Вучићу.

Сматра да Србија не треба да призна самопроглашену независност Косова, већ треба да се бори колико је могуће политички и да чува мир, да земља иде напред, да би могла јасно да каже све што данас може да каже.

"Знамо да није све тако готово као што представљају", истиче председник.

"Цена гаса је стратешко питање и огромна уштеда"

Председник је изјавио, реагујући на различите коментаре о његовом договору са руским председником о цени гаса у наредних шест месеци, да свако може да каже шта хоће, али да је Србија задржала цену гаса, да је то стратешко питање и да су тиме остварене огромне уштеде.

Поновио је да је захвалан председнику Путину на договору око гаса и додао да тешко да ће иста цена бити и после истека шест месеци, али ће свакако, истиче, бити најнижа у Европи.

"Потписао бих цену од 270 евра до краја века. Имаћемо најнижу цену у Европи, не рачунајући земље чланице које су у заједници са Руском Федерацијом. То није само 300 милиона евра уштеде у ових шест месеци, то је много више...", каже председник.

Овај договор, истакао је Вучић, нема никакве везе са предстојећим изборима.

Ова власт је, подсећа, за разлику од претходне која је продала НИС Русима и узели паре, изградила гасовод, што они нису.

"Кад имате тај гасовод можете да преговарате о другачијој цени", рекао је Вучић и истакао да је тешко да ће цена од 270 евра бити дугорочна, јер би, каже, "сви на то скочили".

"Усвојени закони у складу са правилима ЕУ, блокада путева противзаконита"

Говорећи о законима који су у Скупштини Србије усвојени претходних дана, истакао је да су донети на инсистирање Европске комисије и Венецијанске комисије, и да је све засновано на правилима Европске уније.

Јучерашњим протестима су, како је рекао, повређена права на слободу кретања. Истакао је да скуп није био пријављен.

"Онај ко блокира путеве и улице, људи морају да знају да све раде противзаконито", напоменуо је Вучић.

"Ко сте ви у овој земљи да блокирате путеве, протестујте испред Скупштине, Председништва, не можете да упадате унутра. Одакле вам право да блокирате пут било коме и да после кажете да неко врши насиље на вама", рекао је Вучић.

"Уздржавамо се као држава, која има монопол силе, имате право да протестујете, али немате право да угрожавате слободу других људи", поручује Вучић. "Цела суштина је у томе да се боре за свој простор и екстремне бираче", сматра Вучић

Истакао је да Закон о експропријацији нема везе са "Рио тинтом", већ, како је открио, са изградњом националног стадиона.

"Ми немамо још никакву одлуку у вези са рудником Рио Тинта", нагласио је Вучић и додао да још није завршена студија у вези са тим пројектом и нагласио да је прича о доношењу измена Закона о референдуму и Закона о експропријацији измишљена прича, пошто власт није издала дозволу Рио Тинту да могу да праве рудник.

На питање да ли размишља о враћању закона, рекао да не може да враћа законе зато што му се не свиђају, већ само ако је противуставан.

Указао је да ће његов правни тим наредних дана доставити своје мишљење, које добија за сваки закон који потписује, а након читања тек доноси одлуку.

"Мислим да је 10 година на челу странке довољно"

Вучић, који је и лидер Српске напредне странке, поновио је најаву са јучерашње изборне скупштине СНС-а, да се после избора неће кандидовати за председника странке.

"То је јасна одлука, иако сам био предложен. Мислим да је 10 година на челу странке довољно", каже Вучић и наводи да се стално говори о томе да треба да дођу млади, а када дођу, онда кажу "само мене да не замене".

Што се тиче замерки у вези са применом противепидемијских мера на јучерашњим страначким скуповима, рекао је да су сви на улазу добили маске.

Указао је да епидемијски бројеви падају, да је страначки скуп одлаган више пута, а примедбе "оних који су претходних дана позивали на протесте" назвао је лицемерним.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво