Читај ми!

Вучић са Путином у Сочију – на столу цена гаса, али и ситуација у региону и решење кризе на КиМ

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Сочију са председником Русије Владимиром Путином. Кључна тема 19. званичног састанка Вучића и Путина биће испорука и цена гаса, али ће лидери две земље разговарати и о ситуацији на Западном Балкану, заједничким пројектима и економској сарадњи.

Сусрет Александра Вучића и Владимира Путина планиран је за 13 часова по локалном, односно око 11 по српском времену. Двојица председника прво ће разговарати насамо, а потом ће имати и радни ручак. Све се обавља у четири ока, с обзиром на строге епидемијске мере. 

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Сочи у среду, дан уочи састанка са председником Русије Владимиром Путином, где је истакао да ће на столу бити много тема, али да је једна од кључних испорука и цена гаса.

Напоменуо је да Русија води рачуна о својим интересима, али је нагласио да је сигуран да ће водити рачуна и о пријатељским односима са Србијом.

Председник Вучић је и пред пут у Сочи више пута рекао да је реч о изузетно важном сусрету за Србију, истичући као најважнију тему разговора управо будући дугорочни уговор са Русијом о испоруци гаса, није крио да ће молити Путина за најповољнију цену тог енергента.

Значајан исход разговора о гасу Вучић је дефинисао и у разговору за руски Соловјев лајв, када је новинару Владимиру Соловјеву рекао да иде у Моксву и да се враћа "као пуковник или као покојник".

Србија је готово у потпуности зависна од руског гаса јер из сопствених извора производи свега 13 одсто, док остатак увози из Русије.

У овом тренутку на снази је уговор између "Србијагаса" и руског "Гаспрома", али он истиче крајем ове године, у тренутку који је посебно проблематичан због великих турбуленција на тржишту енергената.

Цена 1.000 кубика гаса сада на берзи у неким тренуцима премашује 1.000 долара, док Србија према важећем уговору за исту количину издваја 270 долара - вишеструко мање.

На столу ситуација на Западном Балкану и решење кризе на КиМ

Александар Вучић је најавио и да ће обавестити председника Путина и о свему што се дешава у разговорима о Косову и Метохији, као и о целокупној ситуацији на Западном Балкану.

Управо та питања Кремљ види као централна у разговору двојице лидера.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да ће Путин у Сочију разговарати са Вучићем о "сарадњи две земље на обострану корист", што ће, како је оценио, бити "веома важни разговори са савезником и пријатељем".

Кремљ се и званично огласио о састанку Путина и Вучића, а у саопштењу је наведено да ће се  двојица лидера, између осталог, фокусирати и на решење кризе на Косову и Метохији.

"Планирано је да се Путин и Вучић дотакну горућих питања руско-српског стратешког партнерства у политичкој, трговинској, економској, културној и хуманитарној сфери, као и да размене мишљења о ситуацији на Балкану, укључујући и изгледе за решење питања Косова", саопштио је званични Кремљ.

Сусрет у Сочију, 19. званични састанак председника Вучића и Путина, долази у тренутку бројних изазова који су пред Србијом - појачаних притисака са Запада, критика о владавини права, положају медија и стању екологије, те ћутања међународне заједнице на потезе Приштине, али и компликовања ситуације у региону.  

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара