Читај ми!

Дачић очекује промену Устава до средине фебруара

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је на седници Одбора за уставна питања и законодавство, којој је присуствовао и део опозиције, да процедура измена Устава у области правосуђа, укључујући и одржавање референдума, треба да буде завршена до средине фебруара идуће године, односно у овом сазиву Скупштине.

Ивица Дачић је на седници скупштинског Одбора за уставна питања и законодавство истакао да је Венецијанска комисија 15. октобра дала позитивно мишљење на уставне амандмане што је, како је рекао, био важан корак за наставак процедуре.

Дачић је додао да би сада, на некој од наредних седница Венецијанске комисије, Србија требало да добије мишљење о Нацрту закона о референдуму.

"Била би катастрофа да процес не завршимо због Закона о референдуму. Морамо да урадимо све да би тај предлог закона о референдуму добио позитивну оцену", указао је Дачић.

Он је казао да је темпо којим се иде доста добар, те поновио да се измене Устава односе само на област правосуђа, а њима се предвиђа да судије и тужиоце више не бира Парламент.

Председница Одбора за уставна питања и законодавство Јелена Жарић Ковачевић најавила је да ће следећег уторка бити одржана још једна седница одбора на којој ће бити усклађен са препорукама Венецијанске комисије и предлозима које је опозиција данас дала на седници.

"Још једном ћемо упутити Венецијској комисије текст на хитно мишљење после чега ће бити усвојен коначан текст акта о промени Устава", рекла је Јелена Жарић Ковачевић.

И део опозиције у расправи о изменама Устава

На седницу одбора у договору са Венецијанском комисијом позвана је и ванпарламентарна опозиција, односно учесници међустраначког дијалога, са учешћем европарламентараца и без њих, али одазвало се само неколико.

Седници су присуствовали представници Српске радикалне странке, Доста је било, Грађанског демократског форума, Демократа Србије, Здраве Србије.

Заменик председника СРС Александар Шешељ критиковао је што се Устав мења како би се испунила обавеза према међународним организацијама, наводећи да би промена Устава требало "да сазри прво у српском друштву".

Упитао је и како се дошло до закључка да ће промене Устава допринети повећању инвестиција у нашу земљу.

Говорећи о томе да се судије више неће бирати у скупштини, Шешељ је казао да избор судија у парламенту гарантује транспарентност, јер се све одвија пред очима јавности.

Одбацио је аргумент да се променом начина избора судија смањује политизација судства, јер, како каже, скупштина је по правилу хетерогена, без обзира на тренутно стање.

Раније данас, лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је да неће присуствовати седници, јер се, каже, Двери противе промени Устава у скупштини без опозиције.

Слично је рекао и председник ДС Зоран Лутовац, указујући на то да се "у нелегитимном парламенту не може расправљати о променама Устава".

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво