Читај ми!

Други дан Самита Покрета несврстаних, из Београда послата порука мира и заједништва

Један од највећих мултилатералних скупова у Европи ове године – Самит којим се обележава шест деценија од оснивања Покрета несврстаних земаља, настављен је данас у Београду, уз присуство великог броја страних званичника. Са пленарне седнице послата порука да се само удружени можемо суочити са изазовима, те да се мора радити на успостављању једнакости у свету.

Преглед другог дана Самита несврстаних у Београду

Припремила Драгана Биберовић

Велики простор за унапређење сарадње између Србије и Камеруна

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са министром спољних послова Камеруна Лженом Мбелом Мбелом.

У разговору су као области са великим потенцијалом за развој сарадње између две земље издвојене пољопривреда, дигитализација, ИТ, образовање, омладина и спорт, култура.

Шеф српске дипломатије информисао је саговорника о програму стипендирања "Свет у Србији" и позвао да Камерун искористи увећан број стипендија за студирање у нашој земљи.

Министар Селаковић захвалио је овом приликом Камеруну на принципијелној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Селаковић учесницима Самита: Солидарност је оно што нам треба, Београд је ваш дом

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић је, обраћајући се учесницима Покрета несврстаних на затварању самита којим се обележава 60 година од оснивања Покрета, поручио да је потребна солидарност и указао на слободољубивост чланица Покрета које поштују вредности из повеље Уједињених нација.

"Са Самита у част 60 година Покрета несврстаних земаља чуле су се поруке мира, солидарности и жеље за заједничким радом, на принципима толеранције и међусобног уважавања, у циљу боље будућности света", поручио је на завршној конференцији министар спољних послова.  

Учесницима самита је поручио да је Београд њихов дом.

Селаковић са министром Хаитија о јачању сарадње на пољу економије и образовања

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са министром иностраних послова Хаитија Клодом Жозефом.

Селаковић је констатовао да је дугогодишње пријатељство Србије и те карипске државе значајна компонента у билатералним односима, али и оценио да су политички дијалог и економска сарадња испод реалних могућности.

Шеф српске дипломатије изразио је спремност за унаређење економских односа, нарочито у областима пољопривреде, енергетике и образовања.

Министар Селаковић je посебно рекао да желимо да дамо свој допринос сарадњи у области образовања и стипендирамо одређени број студената из Хаитија кроз програм "Свет у Србији" за студирање у нашој земљи.

Србија спремна за интензивирање сарадње са Сао Томе и Принсипе

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се, на маргинама скупа посвећеног 60. годишњици прве конференције Покрета несврстаних, са Едитом Рамус да Коста Тенжуом, министарком иностраних послова Сао Томе и Принсипа.

Селаковић је изразио спремност за интензивирање политичког дијалога са државом Сао Томе и Принсипе и обнављање економске сарадње наших двеју држава.

Шеф српске дипломатије је саговорници захвалио што Сао Томе и Принсипе подржава територијални интегритет и суверенитет Србије.

Никола Селаковић са Едитом Рамус да Коста Тенжуом

Дачић са Шахидом о значају УН у решавању питања КиМ

Председник Скупштине Србије истакао је у разговору с председником Генералне скупштине УН Абдулом Шахидом да је улога УН данас важнија него икада пре.

Дачић је нагласио значај улоге УН за заштиту територијалног интегритета и суверенитета Србије и решавање питања Kосова и Метохије. 

Абдулах Шахид је изразио задовољство када је пре пар година, у време када је био министар спољних послова с Ивицом Дачићем, обновио везе између Малдива и Србије с уверењем да ће те пријатељске везе наставити да се развијају. 

Похвалио је солидарност коју је Србија показала уступајући вакцине другим државама које нису успеле да их обезбеде.

Разговарано је и о другим приоритетним питањима на агенди УН попут одрживог развоја, климатских промена, родној једнакости и улози младих.

 

Низ састанака са темом јачања међусобних односа

Шеф српске дипломатије састао се и са замеником министра иностраних послова Таџикистана Музафаром Махмуродом Хусеинзодом, као и са министром спољних послова и међународне сарадње Екваторијалне Гвинеје Симеоном Ојоном Есоном Ангуеом.

Са таџикистанским колегом је констатовано да постоји велики простор за унапређење обострано корисне економске сарадње. Селаковић је захвалио на подршци по питању КиМ и изразио очекивање да ће она бити видљива и у међународним организацијама.

Са колегом из Екваторијалне Гвинеје оцењено је да, поред привредне сарадње, треба додатно радити на интензивирању односа и у другим областима, пре свега пољопривреде и одбране.

Селаковић је захвалио на континуираној подршци нашим ставовима приликом гласања за пријем тзв. државе Косово у међународне организације.

Селаковић се састао и са првим замеником министра иностраних послова Узбекистана Фарходом Арзијевом, при чему је изнео спремност Србије за јачање политичког дијалога, као и за успостављање јаче сарадње у бројним областима од заједничког интереса, са посебним акцентом на економској сарадњи.

Са страним делегацијама састају се и остали министри Владе Србије, при чему се детаљније разговара о сарадњи у областима које су у њиховим ресорима. 

Српске компаније добродошле у Ирак

Премијерка Ана Брнабић разговарала је са шефом дипломатије Ирака Фуадом Хусеином, при чему је наглашена важност унапређења економске и привредне сарадње.

Брнабићева је издвојила резултате које је Србија постигла у области ИТ сектора, а Хусеин поручио да су српске компаније добродошле у Ирак, посебно у сектору грађевинарства, здравствене заштите и образовања.

Напоменуо је да је Србија, изградњом три нове ковид болнице у изузетно кратком року поставила одличан пример.

Брнабићева и Хусеин разговарали су и о актуелној енергетској кризи, а премијерка је захвалила Ираку на подршци по питању КиМ, саопштено је из Владе.

Уговорени чешћи контакти са Гамбијом

Шефови дипломатије Србије и Гамбије разговарали су о унапређењу сарадње, будући да су дипломатски односи успостављени још 1965, али нису на адекватном нивоу.

Министар Селаковић упознао је министра Мамадуа Тангара са резултатима економских реформи последњих седам година Србије и поручио да је наша земља у прилици да на различите начине пружа помоћ и подршку пријатељским државама, којима је то потребно.

Србија је спремна на сарадњу у бројним областима, међу којима и у образовању кроз стипендијски програм "Свет у Србији", саопштио је МСП.

Вучић: Азербејџан важан за Србију

Председник Александар Вучић изјавио је да Србија придаје посебан значај стратешком партнерству са Азербејџаном и изразио наду да ће председник те земље и председавајући Покрета несврстаних Илхам Алијев ускоро посетити Србију.

Брнабић: Захвалност Индији због КиМ, али и вакцина

Премијерка Ана Брнабић разговарала је са специјалном изасланицом председника владе и државном министарком у Министарству спољних послова Индије Менакши Леки.

Потврђено је да су односи две земље традиционално добри и пријатељски, те да постоји више стратешких области у којима се сарадња две земље може унапредити, укључујући пољопривреду, енергетику, трговину и културу. Додатно, Србија је заинтересована за унапређење сарадње у области филмске индустрије.

Премијерка је захвалила Индији на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и на подршци у набавци вакцина против ковида 19.

Премијерка са индијском званичницом Фото: Влада Србије

Панелом настављен Самит

У Београду је пленарном седницом – уз учешће бројних страних званичника, настављен Самит – којим се обележава шест деценија од оснивања Покрета несврстаних земаља.

Учесници упућују поруке – да се само заједничким радом, сарадњом, можемо успешно суочавати са изазовима, и да се мора радити на успостављању једнакости у свету.

Интензивнији политички дијалог са Ираном и економска сарадња са Сомалијом

Министар Селаковић разговарао је са замеником министра иностраних послова за економску дипломатију Ирана Мадијем Сафаријем, коме је рекао да Србија жели да две земље интензивирају политички дијалог, саопштено је из МСП.

Поручено је и да је неопходно унапређивати економску сарадњу – те да потенцијала за то има у областима попут пољопривреде, енергетике, грађевинарства, туризма.

Министар је истакао намеру да се што већем броју иранских студената омогући школовање у нашој земљи, а у разговору је захвалио и на принципијелној позицији по питању Космета и подршци у оквиру међународних организација.

Подршку за студирање у Србији министар је исказао и у разговору са министром трговине и индустрије Сомалије Калифом Абдијем Омаром, са којим је разговарао и о интензивирању економске сарадње, посебно у областима као што су трговина, пољопривреда и ИТ. 

Потврђени добри односи са Палестином и Анголом

Министар спољних послова Никола Селаковић разговарао је на одвојеним састанцима са шефовима дипломатије Палестине и Анголе.

Селаковић је са министром Ријадом ел Маликијем констатовао да постоји велики простор за унапређење економске и других видова сарадње са Палестином и изразио очекивање да ће бити формиран Мешовити комитет за економску сарадњу.

Са министром Тетеом Антониом потврђени су добри односи Србије и Анголе и закључено је да би одржавање бизнис форума било значајно за унапређење економске сарадње и искоришћавање пословних потенцијала.

Обема земљама Селаковић је захвалио на подршци по питању Косова и Метохије.

Селаковић са шефом дипломатије Анголе (Фото:МСП)

Порука мира и солидарности креће из Београда у свет

Све је спремно за почетак другог дана Самита. На пленарној седници, која почиње за мање од сат времена, учествује више од 550 делегата и око 300 домаћих и страних новинара.

Ово је скуп слободарских земаља које имају своју традицију, своју историју, и смело кроче и гледају у будућност – порука је која овог јутра из Београда креће у свет. То је у складу и са главним начелима Покрета несврстаних – мир у свету, солидарност, борба против сиромаштва, неједнакости, тероризма...

Осим главног скупа, билатералних састанака, свечане вечере, организовано је и туристичко разгледање града за супруге учесника Самита.

О безбедности брине оперативни безбедносни штаб, као и више од 3.200 полицајаца.

Други дан Самита поводом 60 година од оснивања Покрета несврстаних почео је пленарном седницом, са које су учесници поручили да су за суочавање са изазовима неопходни заједнички рад и сарадња.

Самит прати и низ билатералних сусрета, у којима званичници Србије заједно са гостима и шефовима делегација разматрају тренутне односе и могућности за унапређење сарадње у свим областима.

Током јучерашњег заседања, председник Србије Александар Вучић поручио је учесницима да је међународна сарадња једини пут ка свеукупном благостању и просперитету целог човечанства.

Свет је данас другачији од оног од пре шест деценија, каже српски председник, оцењујући да се Покрет несврстаних, упркос успонима и падовима, показао као успешна прича.

На маргинама скупа одржани су бројни билатерални састанци, као и Бизнис форум.

Председник Вучић разговарао је са високим представницима великог броја држава и Уједињених нација.

У Дому Народне скупштине огранизована је свечана вечера за учеснике Самита.

На згради српског парламента Београђани и гости престонице синоћ су могли да виде несвакидашњи призор. Наиме, на фасади се приказивало шта се дешава на скупу у парламенту.

На скупу учествују представници 111 земаља, девет делегација међународних организација, а домаћини су Србија и Азербејџан.