Читај ми!

Урсула фон дер Лајен: Важно пронаћи одрживо пријатељско решење за КиМ

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изразилa је уверење да је могуће да дође до деескалације актуелне кризе између Београда и Приштине и да ће се пронаћи одрживо пријатељско решење. Србија у потпуности посвећена имплементацији свих до сада потписаних споразума чији је покровитељ ЕУ, поручио је Вучић.

Урсула Фон дер Лајен је нагласила да су сви веома забринути због тренутне кризе. Истакла је да због тога постоји платформа кроз дијалог уз посредовање ЕУ.

"Док овде разговарамо, у Бриселу се одвијају разговори. То је добро, јер разговори једни са другима значи да могу да се пронађу решења. Региону су потребни снажни односи", истакла је Фон дер Лајенова на церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и реконструкцији пруге Ниш–Брестовац.

Фон дер Лајенова је нагласила да подржава амбиције Србије да што пре отвори кластере у приступним преговорима.

"Знам да је одлука у рукама чланица ЕУ и зато је од суштинског значаја да даље испуњавате услове, посебно у владавини права и нормализацији односа са Приштином", рекла је она.

Фон дер Лајенова је казала да је снажан заговорник приступања Србије у ЕУ.

"У том контексту поздрављам што Србија ставља снажан акценат на реформе. Похваљујем вас на свему што сте предузели. Огроман и тежак посао сте урадили. Невероватан је тај напредак", казала је она.

Изразила је задовољство што ће Вучића видети ускоро и на Самиту ЕУ – Западни Балкан у Словенији, где ће, како је објаснила, заједно донети смернице за курс заједничке будућности.

Заложила се да Србија у потпуности узме улогу у Конференцији о будућности ЕУ.

"Важан је допринос Србије, треба да се чује глас грађана Србије када јер реч о креирању будућности ЕУ. Желимо да вас саслушамо", поручила је Фон дер Лајенова.

Истакла је да присуствује посебном тренутку отпочињања радова на деоници железничког Коридора 10, који повезује Србију са Аустријом и Грчком. Истакла је да ће то бити покретач привреде Србије, за трговину и инвестиције, да се ради о економском плану који функционише.

"Ми повезујемо Европу", подвукла је Фон дер Лајенова.

Када је реч о ауто-путу Ниш–Приштина, захвалила је што је имала прилику да присуствује потписивању које је "симбол наше снажне сарадње и пројеката повезивања кроз које заједнички градимо нашу европску будућност".

"Боља будућност Србије је у ЕУ", подукла је она. Указала је да је још доста посла пред нама и да постоје приоритети.

"Морамо да превазиђемо пандемију и подстакнемо економски опоравак. ЕУ је уложила знатне суме у превазилажење пандемије. За Западни Балкан издвојен је износ од 3,3 милијарде евра, а Србија је већ добила 23 милиона евра тренутне помоћи", објаснила је она.

ЕУ има инвестициони план за Западни Балкан 

Такође је нагласила да су потребне стратешке инвестиције које ће осигурати трајни опоравак.

"Као и у ЕУ и у Србији већина младих заслужује зеленију, дигиталнију и просперитетнију будућност. Доста посла је већ урађено, али доста и предстоји", указала је Фон дер Лајенова. Рекла је да ЕУ има инвестициони план за Западни Балкан, а на земљама је да предлажу саме пројекте.

"Србија је та која прави и у чијим је рукама развој пројеката. Ове године је план направљен да се исплати 500 милиона евра. С обзиром на то да пројекти добро напредују, можемо да уложимо додатних 600 милиона евра. То је доказ да је план успешан", подвукла је она.

Указала је да се ради и на гасној интерконекцији, на коридору за електричну енергију, додајући да је енергетика важна тема, и биће важна за изградњу зеленије, одрживије будућности.

Фон дер Лајенова каже да, када се Србија ангажује у зеленим пројектима, може да се гарантује најбоља вредност грађанима.

"Имамо заједничко обећање да ће се водити рачуна о животној средини", додала је она.

Фон дер Лајенова је истакла да је потребно више интеграција у региону, и зато је од виталног значаја да свих шест партнера на Западном Балкану чине добар тим и развију заједничко регионално тржиште", поручила је председница ЕК. 

Вучић: Хвала на разумним речима о кризи на КиМ

Председник Александар Вучић захвалио је Урсули фон дер Лајен на, како је рекао, разумним речима и њеном ставу о кризи на северу Косова и Метохије, поручујући да је Србија потпуности посвећена имплементацији свих до сада потписаних споразума чији је покровитељ ЕУ.

Вучић је приметио да тешко да постоји породица која је судбински чврсто везана за ЕУ као породица Фон дер Лајен, те је председница ЕК, чији је отац био један од првих службеника у Бриселу још 1958. године, а она сама дугогодишња сарадница Ангеле Меркел, особа која најбоље зна шта представљају фундаменталне слободе оличене у четири велике слободе – кретања људи, робе, услуга и капитала.

"Тешко да такав неко постоји. Ви сте пре него било ко други власни да изнесете објективан став о свим политичким и економским кретањима у Европи и свету. И посебно ме радује ваш став о кризи на северу Косова и Метохије и свему за шта сте пронашли довољно балансиран приступ", рекао је Вучић.

Навео је да је председница ЕК рекла да је од кључне важности да се напетост смањи и да се врате дијалогу, те да је ЕУ од почетка изграђена на дијалогу и економском развоју, што води разумевању обеју страна, залечењу рана и коначном помирењу, што је дуг процес, који води мирољубивој и обећавајућој будућности.

"Уз захвалност за те речи разума, желим да поновим да је Србија у потпуности посвећена имплементацији до сада потписаних споразума чији је покровитељ ЕУ", поручио је председник Србије.

Вучић: Немам сигнале из Брисела да нас ЕУ неће

Председник Вучић изјавио је да није добио никакве сигнале из Брисела који би потврдили писање Ројтерса да ЕУ више не показује интересовање за Западни Балкан.

Он је то након потписивања споразума о изградњи ауто-пута Ниш–Приштина и почетка изградње железничке деонице Ниш–Брестовац, рекао да је о томе разговарао синоћ са председницом ЕК Урсулом фон дер Лајен, и истакао да је она и данас поновила да Унија жели Србију и друге земље региона у заједници европских народа.

"Нисмо малоумни да не знамо да постоје различита виђења ЕУ, али не мислим да би то било стратешки паметно ни за ЕУ. Било би паметно да показују да је ЕУ и даље привлачна свима и верујем у речи Фон дер Лајенове да желе Србију и друге земље у ЕУ", рекао је Вучић.

Додао је да зна да има и оних који мисле да чланство у ЕУ није приоритет, али да догађаји попут данашњег показују оријентацију Брисела и шта све, како је рекао, можемо заједно да урадимо.

"Ми смо за овај пут дали 16 милиона евра, ЕУ 45 и ми би врло тешко без ЕУ могли свих 60 милиона да дамо. Да ли ћемо наредне године бити чланица ЕУ – нећемо, али за неколико година не знам", рекао је Вучић и истакао да у наредном периоду морамо да се позабавимо и питањем енергетике која је веома важна.

Председница ЕК Урсула фон дер Лајен додала је да је регионална интеграција веома важан процес јер је пре свега за добробит грађана.

"Али она мора да се одвија паралелно са приступним процесом и веома је подржавам", рекла је Фон дер Лајенова одговарајући на питање новинара да ли подржава идеју блиске сарадње у региону.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво