Читај ми!

Дијалог у Бриселу: Помак у решавању питања несталих, без договора о другим темама

Београд и Приштина остварили су помак у решавању питања несталих лица, али о другим темама није било договора, као ни о одржавању састанка на највишем политичком нивоу. Шеф Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да је Приштина одбила разговор о свиму другом. Шеф приштинске делегације Бесник Бислими оптужио је Београд да није заинтересован за напредак у дијалогу. Мирослав Лајчак оцењује да су позиције две стране и даље врло удаљене.

Током два дана састанка на техничком нивоу, питање несталих било је једина тема о којој су обе стране хтеле да разговарају. Договорено је да радне групе наставе рад на томе и, начелно, да се омогући приступ архивама у Београду и Приштини, које би помогле у решавању тог питања.

Директор Kанцеларије за КиМ Петар Петковић каже да је, када је реч о несталима, дошло до одређеног помака.

"То је добро, и на томе је наша страна све време инсистирала. На крају, тиме се пре свега остварује интерес породица несталих особа да после више од 20 година могу да сахране своје најмилије", наводи Петковић.

Петковић каже да је, упркос одбијању Приштине да о томе разговара, покренуо питање кршења споразума о ЗСО, енергетици, правосуђу и регистарским таблицама, и о томе детаљно упознао представнике ЕУ.

"Оно што је било очигледно не само мени него и господину Лајчаку јесте да је господин Бесљими бежао од свих тих тема, није желео да разговара о кршењу споразума постигнутих у Бриселу и зато он данас овде није ни дошао са својим експертима", истиче Петковић.

"Договорено да се што пре размене тела већ идентификованих несталих" 

Шеф приштинске делегације Бесник Бесљими каже да је договорено да се што пре размене тела већ идентификованих несталих, али је оптужио Београд за неискрен приступ дијалогу и кршење споразума.

"Немамо довољно напретка који би оправдао одржавање састанка на највишем политичком нивоу. Договорили смо се да следећи састанак на експертском нивоу буде крајем октобра. Тада ћемо видети да ли има разлога за састанак на нивоу лидера", наводи Бесљими.

Иако је било најава да би до наредног сусрета на нивоу председника Вучића и председника владе у Приштини Аљбина Куртија могло да буде у септембру, до тога, по свему судећи, неће доћи.

Иако је постигнут напредак у разговору о несталима, оцена је да није довољан како би се организовао састанак на највишем политичком нивоу.

Делегација Београда понавља да је спремна за разговоре у сваком тренутку, а Мирослав Лајчак саопштио је да су позиције две стране врло удаљене и да предстоји још много посла.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво