Читај ми!

Петковић: Нови разговори на техничком нивоу половином октобра

Директор Kанцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је током техничког дијалога делегација Београда и Приштине у Бриселу дошло до одређених помака када се ради о питању несталих, као и да ће нова рунда експертског дијалога бити одржана у другој половини октобра.

Петар Петковић је након трилатералног састанка појаснио да је инсистирао на питању несталих и да ће породице несталих остварити своје право да сахране своје најмилије.

"То није никакво политичко, већ цивилизацијско питање", рекао је Петковић.

Додао је да је шеф приштинске делегације Бесник Бесљими "углавном ћутао током састанка и бежао од тема".

"Када је реч о ЗСО, енергетици, правосуђу и слободи кретања Бесљими је бежао од тих тема, није желео да разговара о томе. Зато он данас није дошао са својим експертима за разлику од Београда, јер ми смо на састанак донели тоне докумената и материјала", рекао је Петковић и додао да је подробно објаснио где Приштина крши споразуме.

Петковић је указаo и да је Бесљими, на питање да образложи зашто му је (Петковићу) недавно забрањена посета КиМ, рекао да су разлог "запаљиве и провокативне изјаве".

"Имао сам мој интегрални говор који сам пустио и Лајчаку и где сам говорио шта Србија чини за народ на КиМ и видело се да нисам прекршио споразум", рекао је Петковић.

Петковић је додао и да је договорено да се састанци на техничком нивоу одржавају једном месечно, а да ће од развоја ствари на том нивоу бити договорен састанак на највишем нивоу.

Петковић је навео и да Бесљими о дијалогу једно говори медијима, а друго на састанку.

"У споразумима јасно пише шта су обавезе Београда, а шта Приштине", рекао је Петковић и додао да Београд све време инсистира на пуном спровођењу договорених споразума.

"Без формирања ЗСО нема успеха у преговорима"

Петковић је изјавио да су разговори о конкретним стварима и поштовање постигнутих споразума једини начин да се дође до пробоја у преговорима Београда и Приштине и да се постигне нормализација односа.

"До напретка може да дође тако што ћемо разговарати, причати о конкретним стварима сваки пут када се овде у Бриселу сретнемо и да, када је реч о споразумима, не политизујемо питања из енергетике, из правосуђа, као ни формирања Заједнице српских општина (ЗСО), већ да испуњавамо оно што је договорено", рекао је Петковић одговарајући на питање новинара.

Подсетио је да су 3.064 дана прошла откако је потписан Бриселски споразум и да Приштина осам година одбија да га примени.

Ми све време то понављамо као папагаји, јер нам је то веома важно, нагласио је Петковић.

"Цео Бриселски споразум, цео дијалог почива на ЗСО, без ЗСО нема остварења колективних права за српски народ на Косову и Метохији, јер нам је пре свега битно да сачувамо наш народ и да заштитимо њихову безбедност", истакао је Петковић.

Нагласио је да је састанак у Бриселу била прилика да помене све инциденте, а било их је 93, који су се десили од почетка године на КиМ. "Повећан је број тих инцидената, напада на нашу децу, напада на старије људе, обијање наше имовине, скрнављење храмова, гробова", упозорио је Петковић.

Бесљими је у Бриселу изјавио да није постигнут договор у разговору који би омогућио сусрет на највишем политичком нивоу између председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција Аљбина Куртија. 

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво