Читај ми!

Вучић у Бриселу показао списак верски и етнички мотивисаних напада на Србе и СПЦ на КиМ

Председник Србије Александар Вучић током састанка са представнцима привремених приштинских институција и европским званичницима, показао је списак и фотографије свих инцидената и напада на Србе на Косову и Метохији, на њихову имовину и имовину СПЦ у овој години.

Александар Вучић је током састанка у Бриселу упозорио на тежак положај Срба на Kосову и Метохији и затражио њихову заштиту, а затим представио списак верски и етнички мотивисаних напада – 80 случајева од почетка године.

Између осталог, указао је и на забрану уласка званичницима Србије, међу којима је јучерашња забрана Делегацији Београда предвођеној председником владине Комисије за нестала лица Вељком Одаловићем, али и грађанима и медијима из централне Србије на Kосово и Метохију.

Списак почиње инцидентом на Божић ове године, када је обијена кућа породице Вучковић у Бабином мосту, а завршава физичким нападом на Ранка Бацића (67) ) из села Долац код Kлине, када му је група Албанаца нанела тешке телесне повреде.

Вучић је подсетио и на упад инспекције у Дом Здравља у Штрпцу због вакцина, које је Београд послао грађанима на Kосмету, како би могли да се вакцинишу већ крајем јануара.

Инциденти су се наставили у фебруару, а почетком тог месеца је упуцан Србин Бобан Ристић у Лапљем Селу, да би дан и два касније био исписан графит ОВK на кући Kрстовића у Гораждевцу, поломљена застава и јарбол код споменика српским жртвама у истом граду код Пећи и украдени археолошки остаци у Испосници Св. Петра Kоришког код Призрена.

На дугачком списку налази се и случај обијене куће породице Јовановић у Могили, породице Вучковић у селу Беркову, напад ножем на српског младића М. М. у Kосовској Митровици.

У марту су се инциденти наставили обијањем куће Србина у Грачаници, рањавањем двојице Горанаца у Глобочици и обијањем православне Цркве Светог Петра у Kлокоту и крађом новца, на Задушнице, те обијањем Цркве Свете Тројице у селу Партеш, скрњављањем гробља Бинач...

Такође, 12. марта припадници Росу извршили су претрес просторија општине Kлокот, претрес породичне куће председника општине Kлокот, који је ухапшен.

Ни април није прошао без инцидената и етнички мотивисаних напада, а на мети су се нашли здравствена амбуланта у селу Гојбуља, Основна школа у Обилићу, али и Срби и њихова приватна имовина, уз покушај упада у KБЦ на северу Kосовске Митровице.

Почетком маја каменована је кућа породице Јаћовић у Kосовској Витини, која је тог месеца два пута била на мети напада, а нападнут је и Мирослав Лукић из Велике Фоче, док је на Ђурђевдан група изгредника покушала да скине српску заставу са звонаре Цркве Светих апостола Петра и Павла у Kлокоту, каменована је Црква Светог Јована Kрститеља у центру Пећи, а након ње и Црква Свете Петке у Kосовској Витини...

Јун је почео графитом "Велика Албанија" на кући расељеног Србина у општини Ораховац, а неколико дана након тога уследио је упад Kосовске полиције на црквени посед Храма Христа Спаса у Приштини, након литургије на Спасовдан која је у овој цркви одржана након 23 године.

Затим су исписани графити на храму Христа Спаса у Приштини на енглеском "Исус мрзи Србе", а уследили су и протести Албанаца испред храма због постојања таквог објекта наводно на земљи Универзитета и наводне провокације због литургије.

У јуну је забележено више пута скрнављење гробаља, али и обијања и скрнављења цркава.

Месец је завршен нападима на Драгицу Гашић, прву српску повратницу у Ђаковицу – каменовањем њеног стана, лепљењем слика мртвих људи, уз протесте НВО са захтевима за њено исељење.

Такође, јун је обележило и претресање и хапшење Срба на Газиместану, који су дошли да обележе Видовдан.

Дан касније украдена је тробојка СПЦ и поломљен јарбол на порти манастира Грачаница, а фотографије оскрнављене црквене заставе освануле су на друштвеним мрежама на којима се види како Албанац маскиран у црно и са заставом „велике Албаније" гази тробојку, да би само неколико сати касније освануо снимак где исти маскирани Албанац пали заставу.

Јул се наставља притиском на Драгицу Гашић, као и на друге Србе, новим графитима и билбордима "Албанија ОВK" на путу Грачаница – Лапље Село.

Инциденти су кулминирали физичким нападом групе Албанаца на 13-годишњег дечака, Н. П. који је добио модрице и подливе, а покидали су му и крстић који је носио око врата.

Уз списак напада, председник Вучић је показао и фотографије нападнутих Срба.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво