Читај ми!

НВО у Приштини: Незаконита тужба против Драгице Гашић

Тужба Општине Ђаковица против Драгице Гашић у супротности је са уставом и законима, сматрају Фонд за хуманитарно право и Иницијатива младих за људска права у Приштини.

Фонд за хуманитарно право и Иницијатива младих за људска права у Приштини забринути су због тужбе Општине Ђаковица да се Драгици Гашић одузме право на стан у том граду, наводећи да је тужба у супротности са уставом и законима.

"Општина Ђаковица је 6. јула 2021. године поднела тужбу Основном суду у Ђаковици, док је предмет ове тужбе 'Захтев за поништење уговора о изнајмљивању стана уз захтев за привремене мере'. У исто време, Општина Ђаковица је захтевала да се туженој додели привремени правни заступник пошто за исту није познато место становања", наводи се саопштењу две организације.

Сматрају "да су овакве радње у супротности са законодавством на снази и нису у духу Устава Косова".

Прецизирају да су у супротности са чланом 156. устава у ком се каже да "Косово промовише и олакшава безбедан и достојанствен повратак избеглица и интерно расељених лица, и помаже истима да поврате своју имовину и личне ствари".

Истичу да Драгица Гашић поседује неопходну документацију којом се потврђује њено право на коришћење имовине, право које јој је додељено одлуком приштинске Агенције за верификацију имовине, која је 9. јуна ове године ослободила њен стан удаљавајући породицу која је била ту, а како би јој је омогућила повратак у тај стан.

"Имајући у виду да су радње гђа Гашић биле у складу са поступком за повратак, не угрожавајући или ризикујући ниједну другу особу, сматрамо да настала ситуација, као резултат њеног доласка, као и предузимање правних радњи у супротности са демократским и мултиетничким духом Косова и не доприносе процесу суочавању са прошлошћу", наводи се у реаговању.

Ове организацији позвале су локалне власти Ђаковице да поступе у складу са уставом, повлачећи њихову тужбу против Драгице Гашић и олакшавајући њен повратак и боравак у Ђаковици.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара