Читај ми!

Одржан онлајн састанак дела опозиције са европарламентарцима: Медији једна од тема

Лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас изјавио је да је састанак са европарламентарцима који посредују у међустраначком дијалогу био врло конкретан и да су захтеви странака које су данас разговарале са њима били засновани, пре свега, на променама у медијима, притисцима на бираче, и додели још једне националне фреквенције.

Национална фреквенција, према Ђиласовим речима, треба да се додели телевизији која испуњава услове и која би се, каже, професионално бавила својим послом, јер је "ситуација данас катастрофална".

"Ми смо спремни да разговарамо, да тражимо компромисна решења, не тврдимо да су наша решења најбоља, ако неко има неко друго решење а да се оствари исти циљ, а то је могућност да грађани Србије у складу са Уставом имају све информације, ми ћемо то прихватити", рекао је Ђилас Танјугу после састанка у седишту делегације ЕУ у Београду

Он је додао да с друге стране неће прихватити да неко, како је рекао, "измишља" паралелне дијалоге".

"Разговори су последња шанса да се ове тензије и све што се у друштву дешава смањи, да се вратимо у институционалне оквире борбе. Плашим се да би од јесени то незадовољство људи могло да се прелије на неке улице, а знате, улица је увек проблем", рекао је Ђилас уз уверавања: "Сасвим сигурно сви ми желимо да избегнемо такав сценарио."

Председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да су онлајн консултације са европским парламентарцима биле усмерене ка агенди и формату међустраначког дијалога који би требало да доведу до обавезујућег споразума и до тога да се у Србији организују поштени избори.

"Када говоримо о преговорима, не говоримо о уступцима нашим партијама, већ о правима грађана и слободи медија и у том смислу треба посматрати разговоре", рекао је Лутовац.

На питање да ли ће неки њихов захтев из платформе бити тема дијалога, Лутовац је рекао да око тога "нема погађања", јер су циљеви слобода медија и право грађана на слободне изборе.

"Предлажемо да се уз помоћ лекс специјалиса донесу конкретна решења, између осталог, да ли је то паралелно уређивање јавног сервиса, омогућавање независним продукцијама да буду присутне на РТС-у, гостујући уредници. То су све предлози, ако неко сматра да има бољих, рећи ћемо у реду, али је суштина да се дође до циља", рекао је Лутовац.

Лутовац је навео да није било речи о конкретном термину дијалога, те додао да ће се разговори наставити и да они очекују да се дијалог настави непосредно.

"Ако се све добро припреми, неће бити проблема да се дијалог спроведе у живот. Важно је да утврдимо оно што је неспорно да треба променити и да утврдимо механизме како доћи до тога", закључио је Лутовац.

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић изјавио је, после онлајн консултација са европарламентарцима о изборним условима, да је та групација странака затражила примену законâ, брзо окончање међустраначког дијалога са добрим резултатима и контролу договореног.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво