Читај ми!

Тадић: Примена закона, брзо окочање дијалога и контрола

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић изјавио је после онлајн консултација са европарламентарцима о изборним условима, да је та групација странака затражила примену закона, брзо окончање међустраначког дијалога са добрим резултатима и контролу договореног.

Групацију чини 11 странака, међу којима је, поред СДС, и Нова странка на чијем је челу Арис Мовсесијан, Грађански демократски форум, 1 од 5 милиона и друге.

Борис Тадић је казао да је на састанку са представницима Европског парламента о промени изборних услова, што је, како каже, претпоставка демократизације Србије, договорено да се не говори шта су казали европарламентарци, али да могу да пренесу своје захтеве.

"Пошли смо од тога да треба направити мале корекције у постојећем систему који, када би се примењивао, обезбедио би демократске околности за изборе у Србији. Проблем је у томе што се не примењује", рекао је Тадић за Танјуг.

Затражили су, каже Тадић, да се што пре оконча дијалог, али са добрим резултатима како би могло да се примени оно што је договорено, јер је, како каже, потребно довољно времена да се примени договорено и у сфери медија, поштовања политичких противника и јавне дебате.

"Трећа ствар је контрола онога што је договорено, које то институције морају да врше контролу и да ли постоје евентуално неке санкције, какав је мониторинг у читавом овом процесу", рекао је Тадић и додао да је било речи и о другим темама.

Према његовој оцени, у друштву има, не само клеветања, већ постоји и једна врста лажног ексклузивизма од стране власти, која, како каже, баца најгоре речи на своје политичке противнике.

Тадић примећује да има разарања демократских вредности и унутар саме опозиције, и то је, како оцењује, јако лоше.

"Ако је власт још из 90-тих била склона да нас деценијама оптужује за издају, то не треба да раде странке опозиције", рекао је Тадић.

Такође је веома важно, каже он, да тој врсти ексклузивизма не приступају и такозвани независни медији.

"Они су веома важни у нашем друштву и ево видимо да их сада овде нема, након овог нашег разговора. Бојим се да и то није случајно. Упућујем и њима благонаклону критику", рекао је Тадић.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво