САД определиле додатна 22 милиона долара помоћи за реформе у Србији

Министарство за европске интеграције и Влада САД званично су потписали продужетак развојног партнерства које траје већ двадесет година. САД су определиле додатна 22 милиона долара како би УСАИД, агенција америчке владе задужена за пружање развојне помоћи, сарађивао с Владом Србије на реформама.

Амерички амбасадор Ентони Годфри присуствовао је потписивању амандмана постојећих билатералних споразума о партнерству, које су потписале министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и вршилац функције директора мисије УСАИД-а у Србији Шенли Пинчоти.

САД су определиле додатна 22 милиона долара како би УСАИД, агенција америчке владе задужена за пружање развојне помоћи, сарађивао са Владом Србије на бројним реформама.

Оне обухватају помоћ привреди Србије да буде конкурентнија, унапређење ефикасности управе у пружању услуга грађанима, унапређење медијског окружења како би грађани имали приступ тачним информацијама.

Реч је и о помоћи цивилном друштву да игра кључну улогу у унапређењу живота грађана, унапређење енергетске безбедности како би домаћинства имала мање рачуне за огрев као и подршку борби Србије против ковида-19 јачањем здравственог система и очувањем здравља грађана Србије.

Активна подршка Вашингтона двадесет година

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да су се односи између Србије и САД на дугом путу развоја ипак показали као искрено партнерски и да већ двадесет година резултирају активном подршком Вашингтона нашем демократском, институционалном и економском одрживом развоју, пре свега реализацијом свих реформи неопходних за процес европске интеграције.

"Сви пројекти спровођени уз подршку САД увек су били у складу са циљевима структурних реформи које спроводи Влада Србије и та помоћ, како стручна тако и финансијска, има за нас немерљиву важност", нагласила је Јоксимовићева.

Амбасадор Годфри је говорио о ширини и дубини развојног партнерства између Србије и САД које постоји већ две деценије.

"Од 2001. године, много смо постигли заједно на пољу унапређења економског развоја, што је директно утицало на добробит грађана Србије. У сарадњи са Владом Србије, ми смо разматрали идеје, правили планове и спроводили реформе које су важне за демократски и економски развој Србије. Ово партнерство је снажно, и могу да обећам да ће се наставити", нагласио је  Годфри.

Стратегија рада УСАИД-а у Србији

Вршилац функције директора мисије УСАИД-а у Србији Шенли Пинчоти представила је нову петогодишњу Стратегију рада УСАИД-а, којом се планира помоћ Србији да напредује у европским интеграцијама.

"Комбинацијом подршке јавности да више сарађује са институцијама и подршке институционалним реформама, УСАИД ће настојати да створи позитивну промену које ће даље подстаћи унапређење транспарентности и учинка државне управе", рекла је Шенли Пинчоти.

Навела је да ће то помоћи Србији да напредује на путу европских интеграција. Додала је да ће УСАИД помоћи Србији да се бори са проблемом одлива мозгова тако што ће помагати убрзани развој малих и средњих предузећа како би били главни мотори развоја привреде Србије, као и да ће помагати рањивим групама како би оне побољшале своје економске могућности.

Од 2001. године, САД су обезбедиле више од 1,1 милијарде бесповратне помоћи Србији, од чега је преко 840 милиона уложено преко УСАИД-а, за активности усмерене на спровођењу реформи, у сарадњи са државним институцијама, приватним фирмама и цивилним друштвом.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво