Читај ми!

Вучић: Компромисни договор значи – никоме све, а свакоме довољно; Лајчак: Статус кво неодржив

Председник Александар Вучић рекао је да Београд подржава напоре и намере специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да политиком компромиса дођемо до решења за обе стране без ултиматума. Албанци нису спремни за компромис, али је добра вест што су спремни за дијалог, верујем да ће бити настављени разговори у априлу или мају, каже Вучић. Дијалог је кључан за обе стране, истакао је Лајчак и додао да ЕУ нема интерес да одржава статус кво.

Александар Вучић је, на конференцији за новинаре након састанка са Мирославом Лајчаком, рекао да је имао добар и садржајан разговор. 

"Лајчак ме је упознао са најважнијим стварима из разговора које је имао у Приштини", рекао је председник Вучић.

Београд остаје посвећен дијалогу са Приштином и спреман је за наставак у сваком тренутку,  када на тај дијалог буде позван у Бриселу, каже Вучић.

Такође је нагласио да подржава напоре и намере Лајчака да политиком компромиса дођемо до решења за обе стране, које би значило незадовољство или делимично задовољити обе стране, без ултиматума и наметнутих решења.

"Србија у доброј вери учествује у разговорима и преговорима, у жељи да постоји разумевање и за њене националне интересе, а не само за националне интересе Албанаца. Сматрамо да компромисни договор значи никоме све, а свакоме довољно", истакао је Вучић.

Без обзира на изјаве које долазе из Приштине, а које нису охрабрујуће, наша обавеза да будемо посвећени, јер неће бити напретка и европским интеграцијама ако не будемо направили озбиљне помаке и напредак у дијалогу са Приштином, каже председник.

"Србија не поставља рокове за долазак до компромисног договора, важније је да направите некакав договор него да се исхитреним решењима дође до катастрофе", истакао је Вучић.

Вучић је истакао и да ће инсистирати на потпуном спровођењу споразума из Брисела, што значи и формирање ЗСО и све оно што није испуњено, а што требало је и морало још од 2013. године.

Београд је све своје обавезе испунио и изнео сам то безброј пута, каже Вучић.

"Желим да истакнем личну улогу Лајчака и да кажем да је у Србију увек добродошао", каже Вучић. 

Када има дијалога можете да Србима на КиМ гарантујете бебедност, добро знамо да када имамо дијалог онда ћемо све теме и разултате моћи брже да остварујемо, рекао је Вучић.

Лајчак: Дијалог је кључан за обе стране, немамо интерес да одржавамо статус кво

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да је посету региону почео у понедељак у Приштини.

"Било ми је битно да дођем што пре након избора како би разговарао о дијалогу и значају његовог наставка након што институције буду формиране и да упознам саговорнике о детаљима процеса и прогресу који смо направили од када је дијалог настављен", рекао је Пламер.

"Дијалог је кључан за обе стране како би напредовале на свом европском путу, а статус кво није одржив ни за једну страну", поручио је Пламер.

Истакао је да је "Србија већ значајно напредовала на путу европских интеграција и дијалог је кључ и за даљи напредак према чланству у ЕУ".

Пренео је да је имао корисне и конструктивне разговоре са званичницима у Приштини и лидерима политичких странака и свима је послао исту поруку коју је поновио и у Београду:

"Државе чланице ЕУ очекују да се дијалог Београд и Приштине о свеобухватној нормализацији односа настави контруктивно и у доброј вери. Немамо интерес да одржавамо статус кво и спремни смо да доведемо процес до успешног окончања онолико брзо колико су две стране за то спремне", навео је Лајчак.

Као друго, истакао је државе чланице ЕУ очекују да две стране имплементирају све што је договорено у оквиру процеса дијалога за ових десет година.

"Као треће, пар речи о партнерству са САД. Ми имамо историју веома добре и блиске сарадње и враћамо се нашој блиској сарадњи, припремили смо ову посету заједно, планирали смо и заједнички долазак са мојим колегом Метју Палмером, али због ковида није могао. Причамо неколико пута недељно и делимо исти циљ за Балкан – приближавање ЕУ", рекао је Лајчак.

Након посете Приштини, како каже Лајчак, може да подели да постоји разумевање да је дијалог од кључног значаја и да мора да се настави након формирања институција.

Навео је да је имао користан састанак и са председником Вучићем.

"Мени је драго да је потврдио још једном своју спремност да дође у Брисел у сваком тренутку када га позовемо и да наставимо наш пут ка свеобухватном споразуму ка нормализацији и решавању свих отворених питања једном и заувек. Спремни смо да наставимо наш посао", закључио је Лајчак.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво