Читај ми!

Селаковић: Нисмо срећни због поступка Израела

Министар спољних послова Никола Селаковић каже да је неспорно да је Емануел Макрон неко ко израста у лидера Европске уније који ће кројити будући пут Европе и зато је важно са њим разговарати. Приштина и Тел Авив успоставили су дипломатске односе, а Селаковић наводи да због тога "нити смо срећни нити смо задовољни".

Никола Селаковић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да живимо у време ковида и да су билатералне посете између шефова држава заиста ретке, готово непостојеће, а да је јучерашњи сусрет француског и српског председника показатељ "поштовања Србије и председника Вучића".

"Неспорно је да је Емануел Макрон неко ко израста у лидера Европске уније и ко ће заједно са Армином Лашетом кројити будући пут Европе и зато је важно са њим разговарати", рекао је Селаковић.

Зато је важно, како каже министар, "када говоримо о косовскометохијском проблему, ствари постављати на реалистичне основе".

"Трудити се да заиста изнађемо неко озбиљно решење, да покажемо озбиљност, иницијативу, жељу и вољу за наставак дијалога, али на такав начин добити и шансу да ако не дође до решења у том питању, на Србију не спадне сва кривица, као што је то било у претходним годинама", рекао је Селаковић.

"Озбиљне државе не откривају своје планове и тактике"

Када је реч о наставку европских интеграција, Селаковић истиче да је Србија прва која је прихватила нову методологију коју је иницирала Француска и да је зато било природно сада разговарати са Француском о наставку нашег европског пута.

"Ова прилика коју је имао председник Вучић да оволико разговара са председником Макроном, да га угости пре годину и по дана у Београду и да јуче добијемо најаву нове посете, то је сведочанство тога колики је пробој у међународним односима направила Србија", поручио је Селаковић и додао да ће Макрон за две године два пута посетити Србију, а да претходних 20 година нисмо имали ниједну посету француских председника.

На питање каква би то могла бити иновативна решења за КиМ, Селаковић каже да "озбиљне државе у оваквим стварима не откривају своје планове и своје тактике".

"За ставове Србије данас постоји много више слуха и много више разумевања. Да ли то значи да ћемо доживети за 180 степени промену политике великих сила? Наравно да то не значи. Али сама чињеница колико су учестали ови сусрети, колико се говори о важним темама, не само о овоме што су важна политичка питања", рекао је Селаковић и у том контексту истакао важност покретања теме метроа.

Истакао је да је за Србију важна и добра сарадња на линији Француска–САД.

"То је нешто што ће Србији моћи само да олакша ситуацију. Да ли драматично, онако како Срби желе и сањају? Не. Али зато сам рекао – постављати ствари на реалистичне основе", додао је министар.

Шта је реалност када је реч о Косову и Метохији?

Одговарајући на питање шта је реалност када говоримо о Косову и Метохији, Селаковић каже да је реалност да на КиМ живе и припадници српског народа, да су они у компактним одређеним срединама и да траже испуњење онога што је преузето као обавеза од Приштине у ранијим договорима.

"Дакле, да тражимо и оснивање Заједнице српских општина, да тражимо и заштиту права нашег народа, да тражимо и заштиту наших светиња. Србија је овде у ситуацији да све што је потписивала и све чега се држала је доприносило с једне стране јачању њеног међународног кредибилитета и њеног угледа, стварању слике једног кредибилног партера, а с друге стране оно што је потписивала Приштина готово да никога није занимало, али Србија је упорно и стамено држала ту своју позицију и стално апеловала на заштиту својих права и на заштиту онога што је преузета обавеза од стране институција из Приштине", рекао је Селаковић.

На питање да ли после јучерашњег сусрета јаснија паралела између европског пута и неког решења за Косово и Метохију, Селаковић каже да је неспорно да је у оквиру поглавља 35 дијалог о нормализацији односа између Београда и Приштине једна битна ставка.

"Оно што је важно је да ће наш процес придруживања ЕУ бити настављен по новој методологији коју смо дуже од годину дана ишчекивали и да у том процесу имамо подршку Француске, која је била и иницијатор промене саме методологије", рекао је Селаковић.

"Израел је сам изабрао да му је важнији интерес везивања за САД"

Приштина и Тел Авив јуче су успоставили дипломатске односе, а Селаковић каже да ће то "несумњиво утицати на односе Србије и Израела".

"Ми због тога нити смо срећни нити смо задовољни. Израел је сам изабрао да му је важнији интерес везивања за САД и оно што је важно Сједињеним Државама него што је то Србија и то је њихово легитимно право. Оно што је важно јесте да ми у том процесу на такав начин нисмо учествовали, да председик Вучић није прихватио да потпише позив Израелу да призна Косово и обрнуто, да смо рекли да то није нешто то је наша међународна политичка позиција", рекао је Селаковић.

Каже да ће бити врло занимљиво видети хоће ли бити неких муслиманских и арапских земља које ће после овога признати незвисност Косова.

"Ја сам уверен да неће и мишљења сам да ће то бити веома тешко када то гледате из тог угла. Ми смо у односе са државом Израел, посебно у последих седам година, уложили озбиљне напоре, много смо улагали у односе између српског и јеврејског народа и зато нисмо срећни због овога, али видећемо како ће се ствари убудуће дешавати", наводи министар.

"Оно што је овде било индикативно јесте упињање из петних жила једног високог званичника Стејт департмента, Метјуа Палмера, да до овога дође, да се та ставка у споразуму САД, Израела и такозваног Косова примени, па ћемо се видети да ли ће се толико трудити и да ли ће толико упињати да се примене и оне друге делове споразума између САД и Србије, да ли ће такозвано Косово приступити мини-Шенгену, да ли ћемо извршити енергетску диверзификацију", поручио је Селаковић.

На питање очекује ли да на још неке државе утиче оваква одлука, Селаковић каже да ћемо видети.

"Вашингтонски споразум подразумева једну обавезу уздржавања од наше активности за отпризнавање и активности Приштине за признавање и за приступање међународним организацијама. Ми се својих обавеза држимо, али веома добро знамо како нам је поступати ако се други не буду држали тога", закључио је Селаковић. 

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара