Приштина и Тел Авив успоставили дипломатске односе

Kосовска министарка спољних послова Мељиза Харадинај Стубла и шеф израелске дипломатије Габриjел Ашкенази потписали су споразум којим успостављају дипломатске односе Приштине и Тел Авива.

Успостављање дипломатских односа договорено је Вашингтонским споразумом Приштине и САД 4. септембра. 

Председник Србије Александар Вучић у Паризу је коментарисао успостављање дипломатских односа Приштине и Тел Авива. Рекао је да Београд због тога није нимало срећан и да то неће позитивно утицати на односе Србије са јеврејском државом. 

Косовска министарка спољних послова и израелски шеф дипломатије, који су комуницирали преко видео-линка, споразуме су потписали у Приштини и Јерусалиму, а документи ће касније бити размењени.

Габријел Ашкенази рекао је јутрос да је примио и формални захтев за отварање косовске амбасаде у Јерусалиму, додајући да се нада да ће ускоро моћи да се види и њено отварање.

"Данас стварамо историју, успостављамо дипломатске односе Израела и Косова. Мислим да је ово први пут да се дипломатски односи успостављају путем видео-линка. Овом приликом желим да се захвалим и САД. Израел жели стабилан Балкан. Надамо се да ће се дијалог између Косова и Србије наставити", навео је Ашкенази.

Ашкенази у видео-обраћању званичницима у Приштини није изоставио помињање Србије, истакавши да Израел сматра Србију изузетно блиским и важним партнером на Балкану.

Исказао је поштовање председнику Србије, на како је рекао, вођству и одржавању блиских односа са Израелом.

Израелски шеф дипломатије није помињао отварање амбасаде његове земље у Приштини, ни ко би могао да буде амбасадор.

С друге стране, званичници у Приштини рекли су да ће да њихова амбасадорка у Јерусалиму бити Инес Демири.

"Уклонили смо блокаде, историјски тренутак који не само да јача наш међународни субјективитет, већ обара сваки аргумент за земље које не признају Косово и прекида жестоку кампању Србије против признања Косова. Дубока захвалност америчком народу и држави", истакла је косовска министарка спољних послова Мељиза Харадинај Стубла.

Успостављање дипломатских односа Приштине и Тел Авива догађа се две недеље пред ванредне парламентарне изборе на Косову, што коалиционе странке још актуелне владе желе да прикажу као важан успех и аргумент за стицање симпатија код бирача.

За два дана званично почиње предизборна кампања, а Централна изборна комисија у Приштини је, након извлачења, одредила редослед партија на гласачком листу.

То је био последњи услов за почетак предизборне кампање, а од сутра може да почне изјашњавање бирача који ће своје гласове послати поштом.

Дефинитивно је да Аљбин Курти, кандидат покрета Самоопредељење за будућег премијера, неће моћи да учествује на изборима због пресуде за кривично дело у трајању од три године.

Његовом покрету се, међутим, према најновијим резултатима предизборних анкета, дају шансе за освајање највише гласова бирача, али недовољно да сам формира владу. Овде у Приштини тврде да је врло дискутабилно да Курти може да буде и премијер док му не истекне казна у септембру ове године.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво