Читај ми!

Влада усвојила Предлог закона о социјалној карти

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о социјалној карти, који ће омогућити праведнију расподелу новца за социјално најугроженије групе и бољу контролу социјалних давања.

Регистар Социјалне карте омогућиће јединствену и централизовану евиденцију у електронском облику, са тачним и ажурираним подацима о социјално-економском статусу појединаца и са њима повезаних лица и омогућиће обраду података ради утврђивања чињеница неопходних за остваривање права и услуга из области социјалне заштите.

Увођењем овог система биће омогућено да грађани који су у најтежем економском положају буду видљивији у друштву, како би благовремено и ефикасно остварили права на потребну подршку.

Влада је данас усвојила и сет уредби из области привреде за ову годину којима се подстиче регионални и локални развој, предузетништво кроз развојне пројекте и утврђује Програм подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме.

Усвојени су и програми подршке акредитованим регионалним развојним агенцијама и утврђен Програм стандардизованог сета услуга за микро, мала и средња предузећа и предузетнике, који се, такође, реализују преко ових развојних агенција.

Данас је усвојен и Програм подстицања развоја предузетништва финансијском подршком за почетнике у пословању у 2021. години, као и Програм подстицања развоја предузетништва финансијском подршком за предузетнице и младе.

Влада је обезбедила шестсто милиона за обнову комуналне инфраструктуре и водотока оштећених у поплавама у јуну прошле године, која ће бити дистрибуирана преко јединица локалне самоуправе.

Неопходно је у што краћем року упутити средства за санирање штете, с обзиром на то да је поплавни талас нанео озбиљна оштећења објектима за водоснабдевање и канализационој мрежи.

Такође су оштећени и уништени мостови и покренута клизишта на путевима, што је проузроковало поремећај или прекид саобраћаја.

Донета је одлука о проглашењу елементарне непогоде у двадесет општина на територији Србије, у којој су услед обилних киша и падавина страдали бројни објекти и инфраструктура.

Стање елементарне непогоде проглашено је у општинама: Ниш, Лесковац, Пирот, Врање, Бујановац, Житорађа, Дољевац, Димитровград, Власотинце, Гаџин Хан, Владичин Хан, Медвеђа, Куршумлија, Бела Паланка, Бабушница, Бојник, Пријепоље, Тутин, Прокупље и Црна Трава.

Овом одлуком биће покренут механизам Канцеларије за управљање јавним улагањима за упућивање помоћи за обнову оштећених породичних стамбених објеката, објеката јавне намене у јавној својини и инфраструктуре.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво