Читај ми!

Бранкица Јанковић: Карикатура у НИН-у је неумесна и увредљива

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић указала је на то да је карикатура у недељнику НИН, у контексту случаја дугогодишњег сексуалног насиља у београдској школи глуме, неумесна и увредљива на више нивоа.

Бранкица Јанковић је у саопштењу навела да силовање, полно узнемиравање и сва остала кривична дела против полне слободе, представљају озбиљан друштвени проблем и никако не треба да буду предмет хумора нити стављања у било какав сатирични или саркастичан контекст.

Јанковић каже да је ово је тренутак када жртвама сексуалног насиља, које су смогле храбрости да проговоре, треба пружити само подршку и не дозволити тривијализацију њихове трауме у политичке или таблоидне сврхе.

"Устав Србије и Европска конвенција о људским правима гарантују слободу да се писањем, говором или сликом, примају и шире обавештења и идеје. Међутим, упркос томе што је наведена слобода изражавања широко постављена када је у питању критика јавне власти, линија која се не сме прећи је достојанство жртве", наглашава Јанковић.

Подсетила је да закон забрањује узнемиравање и понижавајуће поступање којима се вређа достојанство лица.

Раније данас реаговала је и премијерка Ана Брнабић која је оценила да карикатура Душана Петричића, која ставља председника Александра Вучића у контекст приче о хапшењу Мирослава Мике Алексића за силовање и сексуално узнемиравање, релативизује гнусно насиље почињено над храбрим девојкама које су о томе проговориле и желе правду.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво