Читај ми!

Дачић: Без међустраначког дијалога до краја године

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да није реално очекивати да до краја године почне међустраначки дијалог. Дачић очекује да ће се следеће седмице у парламенту расправљати о ребалансу републичког буџета.

Ивица Дачић је одржао Колегијум са потпредседницима Парламента и шефовима посланичких група и поручио да више неће бити доношења закона по хитном поступку, да ће се радити на томе да се врати углед Парламента, као и да ће се све лоше ствари елиминисати како би се бавили суштином. 

Дачић је одговарајући на питање новинара да ли је одговорио Тањи Фајон на отворени позив да се крене са дијалогом под покровитељством Народне скупштине, рекао да је добио многе честитке поводом избора за председника парламента и да је једна од таквих дошла и од представника Европског парламента Тање Фајон и Владимира Билчика. 

Како је рекао, у тим честиткама су предложили да се направи онлајн састанак на којем би расправљали о међустраначком дијалогу.

"Неспорна је наша жеља да дамо свој допринос у дијалогу. Ја морам да вас упознам са обавезама које Скупштина има, шта је био договор у прошлом мандату пошто су размењивана писма, шта се дешавало у првој фази и шта подразумева друга фаза, као и ко би све требало да учествује", рекао је Дачић.

Он је додао да ће после "активности на републичком буџету" разговарати са представницима европских институција да се види који би били даљи кораци у свему томе.

Према његовим речима, није хитно да се о томе сада расправља пошто су избори за две године.

"Желим да после доношења буџета и хитних ствари на миру расправимо сва та питања и видимо како даље, имајући у виду да је у међувремену формирано министарство које треба да се бави дијалогом", рекао је Дачић.

Додао је да рад Парламента није условљен тиме и да "нашу агенду сами правимо".

Како је подвукао, ребаланс буџета је главна ствар и није реално очеквати да до краја године почну активности на међустраначком дијалогу.

Ребаланс буџета по хитном поступку

Дачић очекује да ће се следеће седмице у Парламенту расправљати о ребалансу републичког буџета.

"Уколико Влада ове недеље утврди предлог измена Закона о буџету за 2020. годину, са изменама финансијских планова Републичког фонда за здравствено осигурање, ПИО и НСЗ - очекујемо да следеће недеље буде одржана седница Скупштине", рекао је Дачић новинарима у парламенту након колегијума.

Дачић је истакао да су се на том састанку он и потпредседници парламента и шефови посланичких група договорили да сваког уторка у девет сати имају редовне седнице како би се унапредио рад парламента.

Поручио је да су се сагласили да неће доносити законе по хитном поступку, односно да ће они бити разматрани и доношени у редовном поступку, осим уколико је интерес државе да се нешто хитно усвоји, али то ће, додао је, бити изузетак а не правило.

Како је објаснио, један од изузетака је и ребаланс буџета који ће бити донет по хитном поступку како би државни органи могли да функционишу.

О сваком закону биће организовано јавно слушање 

Договорено је и да ће о сваком закону бити организовано јавно слушање, а када се буде расправљало о закону о буџету та тачка неће бити спојена са другим и време за расправу биће дуплирано.

Дачић је најавио да ће се по тим правилима расправљати и о ребалансу буџета.

На питање када очекује измене Закона о заштити становништва од заразних болести, како би се увеле додатне мере или прописале казне за непоштовање већ постојећих мера, Дачих је рекао да следеће недеље очекује ребаланс, а да од владе зависи да ли ће те измене бити на дневном реду.

За сада, како каже, постоји само најава за ребаланс буџета 2020.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво