Вучић: Желимо нормалне односе са Црном Гором, врата Србије отворена

Председник Александар Вучић рекао је да Србија жели сарадњу и нормалне односе са Црном Гором, као и да су врата наше земље отворена за све људе из Црне Горе. Што се тиче преговора у Бриселу, председник је поручио да ће Београд у најбољој вери наставити дијалог са Приштином под окриљем Европске уније, али да је Заједница српских општина незаобилазна тема.

Александар Вучић је новинарима, након свечане промоције нових припадника полиције, изјавио да је Србија увек спремна на сарадњу са Црном Гором, где је јуче конституисана нова Скупштина.

"Немамо ближег, то што они сви заједно желе да покажу амбасадорима у Подгорици како су далеко од Србије, како ће не знам шта све да ураде... Ми с тим немамо проблем. Нека кажу и раде шта хоће, ми ћемо овде да будемо увек спремни да сачекамо браћу, пријатеље из Црне Горе за сарадњу", рекао је Вучић.

Навео је да су сва врата Србије у потпуности отворена за све људе из Црне Горе.

"Кривокапић ће морати да призна да је говорио неистине" 

Председник је позвао лидера коалиције "За будућност Црне Горе" Здравка Кривокапића да упозна грађане што пре са свим елементима његове наводне сарадње са председником Црне Горе Милом Ђукановићем.

"Посебно у пословним варијантама. И ја сам сигуран да ће он или рећи да је лагао или ће донети доказе. Пошто знам да је немогуће да донесе доказе, као што знам да о томе никада нисмо ни причали, јер ја нисам бизнисмен, нити ме бизнис интересује, већ ме интересује напредак нашег народа", навео је Вучић.

Кривокапић ће морати да призна да је говорио неистине, додао је Вучић одговарајући на питање како коментарише то што је Кривокапић рекао да је Вучић са Ђукановићем наводно у бизнису у пројекту "Београд на води".

Каже да то није једина неистина и да је много неистина о улози Србије у Црној Гори изнео и Ђукановић. "Ми на то не морамо да се осврћемо", додао је Вучић.

Упитан како коментарише и то што српска опозиција каже да је сада има проблем, јер не може да "контролише" тројицу лидера у Црној Гори и хоће ли позвати Кривокапића у посету, Вучић каже да је невероватно како контрадикторне ствари људи изговарају.

Објашњава да је најсмешније то што га у последњих 20 дана оптужују да је срушио Ђукановића, затим су га оптуживали противници Ђукановића да му је помагао, док су данас пронашли нову флоскулу, па кажу да је "Вучић хтео да ослаби Ђукановића, али не баш да га сруши".

"Сваки дан читате потпуно контрадикторне ставове, једни ме нападају и кажу имамо лоше односе са САД, сутрадан ме нападну зато што имамо добре односе са Америком, један дан ме нападају, кажу да смо слуге ЕУ, сутрадан кажу ми смо ти који превише антагонизама имамо са ЕУ. Један дан кажу да смо руске марионете, други дан кажу да нам је лоша сарадња са Русијом. Како год окренете, то показује само колико је Србија независна, слободна и суверена земља", истакао је Вучић.

Указао је да много више може да се види мешање из Црне Горе и других земаља у региону у унутрашње односе у Србији, пошто су многи у региону признали независност такозваног Косова и на најдиркетнији начин се умешали у унутрашње ствари Србије и погазили Резолуцију 1244 и да сада говоре – "ето како се Србија меша".

"Србија само жели да показе бригу за свој народ и то је наше легитимно право и у складу са свим европским конвенцијама и то нико не може да нам забрани", поручио је Вучић.

Истакао је да не познаје никога од тројице лидера нове већине у црногорском парламенту.

"Мислим да сам једном у животу видео Бечића, али то је било када смо били овде у опозицији, ако се не варам. Никада их у животу нисам видео. Ето колико сам желео некога наводно да контролишем. За мене су важни они људи с којима имамо пријатељске и братске односе, а то су Андрија Мандић и Милан Кнежевић, и верујемо да ће тако бити и са Милачићем", каже Вучић.

"Посета званичника Црне Горе зависи од позива нашег премијера"

Председник је истакао да ће посета црногорских званичника Београду зависити од тога када ће и коме премијерка Ана Брнабић или будући премијер упутити позив.

Вучић је рекао да уколико Здравко Кривокапић буде изабран за премијера Црне Горе, срамота би било, каже, да без важних и јаких доказа за оптужбе око "Београда на води" дође у српску престоницу.

Председник је одбацио као нетачна писања појединих медија да је његов брат, Андреј Вучић, власник свег земљишта у Војводини.

"У појединим тајкунским листовима говори се како је мој брат власник свег земљишта у Војводини, како купује латифундије, а он нема плац ни од једног ара нигде у Војводини", рекао је Вучић.

"Заједница српских општина незаобилазна тема"

Што се тиче преговора у Бриселу, председник је поручио да ће Београд у најбољој вери наставити преговоре са Приштином под окриљем Европске уније.

"Ми смо спремни за разговор. Заједница српских општина је незаобилазна тема и на томе ћемо инсистирати", рекао је Вучић на питање новинара да ли ће бити састанка у Бриселу 28. септембра, с обзиром на то да албански медији трвде да делегација Приштине неће доћи. 

Упитан да ли би Србији одговарало да САД преузму преговоре Београда и Приштине и да ли је недавно у Вашингтону било речи о томе, Вучић је рекао да је то веома комплексно, тешко и сложено питање на које данас, како каже, не би одговарао.

Истакао је, међутим, да се преговори и одлуком Уједињених нација воде под окриљем ЕУ.

"И одлуком УН, и нећу да говорим ко је све на то утицао својевремено, преговори се воде под окриљем ЕУ и у најбољој вери ћемо наставити преговоре под окриљем ЕУ", рекао је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво