Алекса Бечић изабран за председника црногорског парламента

Лидер коалиције "Мир је наша нација" и Демократске Црне Горе Алекса Бечић изабран је за председника Скупштине Црне Горе.

За његово именовање гласало је 45 посланика, а против је био један посланик, док је празних листића било 25.

"Заклињем се да ћу дужност вршити по Уставу и закону, честито, одговорно и савјесно, тако ми Бог помогао", рекао је Бечић након гласања.

Избор Бечића подржали су посланици три победничке коалиције – "За будућност Црне Горе", "Мир је наша нација" и "Црно на бијело", Бошњачка странка и Албанска листа "Ник Ђељошај".

Уздржани су били посланици ДПС-а, СД-а и СДП-а, а против је била Либерална партија.

Нови сазив црногорске скупштине конституисан је верификовањем посланичких мандата освојених на парламентарним изборима 30. августа. 

Пре гласања о избору Алексе Бечића за председника Скупштине, сви посланици нове парламентарне већине подржали су Здравка Кривокапића за мандатара за састав нове владе.

Први принцип деловања нове власти ће бити да уредимо државу – нећемо се светити и није битан било чији интерес осим интереса грађана, поручио је лидер коалиције "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић у обраћању новинарима у Скупштини.

Он је казао да се на изборима 30. августа у Црној Гори први пут десила демократска промена власти, те да не жели "да нико буде поражен".

На питање хоће ли Влада бити експертска, Кривокапић је одговорио да реалност налаже да се праве одређени уступци.

"Нова влада треба да буде влада повјерења и да јој грађани вјерују. Нећемо дијелити грађане ни по нацији, ни по вјери", рекао је Кривокапић.