Брнабић: Нова ера у односима Србије и САД, сада је све на нама

Председница Владе Ана Брнабић каже за РТС да никада овако јака делегација САД није посетила Србију и да је сада све на нама. Наводи да се разговарало о пет тема и да је долазак ДФЦ-а јасан сигнал колико је Србија стабилна земља.

Ана Брнабић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавила да једна реченица описује све, а то је нова ера у политичким и економским односима Србије и САД.

"То најбоље сумира и споразум у Вашингтону који је јако добро испреговарао председник Вучић и наша делегација. Имамо први такав споразум потписан након 140 година између Србије и САД. Никада овако јака делегација САД није посетила Србију. Шест агенција плус изасланик САД и представник Беле куће", казала је Брнабићева.

На питање да ли је сада реч о ближим односима, Брнабићева је навела да је то неупоредиво.

"Не бих рекла ближи односи, не могу да се сетим када су били овакви односи, заиста не могу да се сетим овако блиских односа", истакла је премијерка.

Јуче је пре састанка, наводи,  Адам Болер рекао да је Србија у последњих седам година успела да ојача своју економију и приватни сектор тако да данас постоји атмосфера и средина у коју ДФЦ може да дође и инвестира.

"То је јасан сигнал колико је Србија јача и стабилнија и на томе се радило седам година. Сада је све на нама, а то је колико брзо ће наша предузећа бити спремна и имати идеје", напомиње Брнабићева.

О пет тема са ДФЦ-ом 

Разговарало се, каже, о пет тема, најпре о инфраструктурним пројектима где имамо пројекте вредности четири милијарде евра, од који је приоритетан ауто-пут Мира.

"Разговарамо са ДФЦ-ом за Плочник-Мердаре и пругу Ниш-Куршумлија-Прилужје-Приштина. Ту је и гарантна шема за мала и средња предузећа, Ту би ДФЦ обезбедио једну милијарду долара кредита. Са наше стране ми би покрили овај ризик првог губитка. Израчунали смо да бисмо имали много већу корист од тих милијарду долара кредита који би обезбедио ДФЦ", наводи премијерка.

Трећа област је, додаје, све оно што се тиче иницијативе Мини-шенген, а четврта тема били су услови за развој привреде.

"Имамо у области пољопривреде подршку женском предузетништву и младим пољопривредницима. Сада са присуством ДФЦ-а имамо приступ неограниченим средствима. Колико ћемо искористити је до нас и до наших пројеката", каже премијерка.

На јучерашњем састанку углавном је, напомиње, било речи о економским тачкама.

"И амбасадор Гренел је на самом састанку поменуо. Рекао је да је председник Трамп рекао када га је поставио за сецијалног изасланика, да размишља другачије и да размишља о економској нормализацији. То је прилично у складу са оним што се председник Вучић трудио свих претходних година. Дајте да разговарамо како људи живе, какве су има плате, какве су им школе за децу, па ћемо онда можда да створимо услове и да разговарамо на неки другачији начин и о политици", указује Брнабићева.

На питање о новој влади наводи да о томе одлучује председник.

"О мандатару одлучује председник. Нико не седи скрштених руку. Техничка влада ради све што може. Грађани не губе ништа, а имамо времена до 3. новембра за владу. Председниик Вучић не седи скрштених руку. Извојевали смо и Вашингтонски споразум који је стварно изузетно важан. Настављамо да радимо сада са постојећом канцеларијом ДФЦ-а у Србији. Мислим да нико није видео овакву имплементацију споразума, што говори о томе да није био део никакве политичке кампање", истакла је Бранбићева. 

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво