Читај ми!

Вучић за РТС: Учинили смо све да Србија сачува мир, а да не изгуби ништа

Председник Александар Вучић каже за РТС да су САД одшкринуле врата Србији и да је први пут наша земља означена као важан партнер. Што се тиче нове владе, нада се да ће бити формирана до краја месеца и верује да ће у њој бити значајних промена. Истиче да би раст пензија од 1. јануара следеће године могао да буде шест одсто, у складу са швајцарским моделом. Најављује нове инвестиције и фабрике у Зајечару, Алексинцу, Ћуприји, Новом Саду и Инђији. Пожелео је успех и срећу влади у Подгорици, ма ко да је формира.

Александар Вучић је, говорећи у интервјуу РТС-у о потписивању економског споразума у Вашингтону, изјавио да Србија у Сједињеним Државама никада није имала подршку и да су та врата била затворена све до овог тренутка.

"Три пута сам се састао са потпредседницима САД, али Бела кућа никада суштински није била отворена за Србе", истакао је Вучић.

Подсећа да је Бела кућа била резервисана за Албанце и друге који су у последњих 30 година били против Срба, али оцењује да су САД сада одшкринуле та врата.

"Наравно да не мислим да то није повезано са другим питањима која су за њих важна. Свеједно, Србији је указано поштовање", навео је председник. 

Истакао је да је Србија учинила све да сачува мир, а да не изгуби ништа. У споразуму нема ништа лоше по српски народ, истакао је Вучић, који је донео оригинале споразума.

Сматра да ће Приштина сада испуњавати све што је договорено и да неће ризиковати да Американци промене однос према њима. 

Председник се осврнуо и на интензивну дипломатску активност у протеклој недељи.

"Када сте у историји Србије у седам дана видели да председник Србије буде на важном пријему у Белој кући, да обави дуг, добар и срдачан разговор са председником Руске Федерације, да разговара са Ангелом Меркел и то у Бриселу на највишем нивоу, да има разговоре са Реџепом Тајипом Ердоганом, као што сам ја имао јуче, и да га сутра чека разговор са Нетанијахуом?", истакао је Вучић.

Наводи да позиција Србије није лака, јер да јесте, Србија би могла да изабере свакога.

"Наши односи са Русијом су веома добри, наши односи са Кином су веома добри, одлични. Ја сам један од ретких лидера, сад то могу да кажем, који је и пред председником Трампом говорио да имамо пристојне и добре односе са НР Кином, а морам да кажем да нас је председник Трамп примио на веома срдачан начин", казао је Вучић.

Говорећи од делу споразума из Вашингтона који се односи на коришћење 5Г мреже, Вучић је истакао да у опреми "Хуавеја", са којим је Србија потписала уговор, нема проблема.

Председник је навео да у споразуму није наведено да Србија не може да користи кинеску опрему за 5Г мрежу, већ да не може да користи опрему за 5Г мрежу која није проверена.

Додао је да је споразум из Вашингтона направљен у форми писма о намерама.

Србија ће према обавезама из тог споразума, истакао је председник, до краја месеца отворити привредну канцеларију у Јерусалиму и навео да такву канцеларију имају многе земље, попут Чешке и Мађарске.

"Израел је највећи савезник Америке, Америка је вероватно утицала на различите начине на те односе између Израела и Приштине, али ја нисам желео да ми то потврдимо на тај начин", казао је Вучић.

Мини-Шенген – неће бити границе између Срба

Истакао је значај мини-Шенгена за мир и повећање животног стандарда.

"Неко је у америчкој администрацији добро разумео да је то најбољи начин за трајни мир у региону, али и највећи интерес српског народа", истакао је председник.

Указао је да више дефакто неће бити границе између Срба, али ни између Бошњака.

Шта ће бити са споразумом ако Трамп не победи

На питање шта ће бити са споразумом из Вашингтона уколико Доналд Трамп не победи на предстојећим председничким изборима, Вучић је одговорио да Србија поштује своје обавезе, а да треба видети како ће се понашати Албанци и да ли ће Трамп бити поново изабран или не.

Наводи да је приметио да се против америчког председника води ужасна кампања, која нема везе са политиком, а да се она емитује чак и током преноса утакмица.

"Трамп је у овом тренутку у заостатку, али вратио се значајно и видећемо како ће бити до краја кампање", рекао је председник Србије и додао да је уверен да ће Трамп победити на изборима.

Изјавио је да ускоро у Србији очекује Иванку Трамп, која је имала важну улогу у делу споразума који предвиђа помоћ малим и средњим предузећима, али и женском предузетништву у Србији.

"Причамо о могућностима када амерички финансијери долазе, јер када би дошле америчке финансијске организације – Америчка међународна развојна финансијска корпорација (DFC) и Корпорација 'Миленијумски изазов' (MSN) – и кад улазе у микро и мала предузећа, онда добијате средства под апсолутно најповољнијим каматним стопама", истакао је Вучић.

Поље сарадње и разумевања између Русије и Србије велико 

Вучић је рекао је да је са руским председником Владимиром Путином и министром спољних послова Сергејом Лавровом имао одличне и свеобухватне разговоре и да је између две земље поље сарадње и разумевања велико.

Рекао је да су му се и Путин и Лавров извинили због несмотреног геста портпаролке руског МИП-а Марије Захарове.

"Ни председник Путин, а ни Лавров ми се никада низашта нису извињавали, али за Захарову јесу", рекао је председник.

Према његовим речима, један од најмоћнијих људи света показао је пристојност и рекао да иза тога не стоји руска држава. 

Председник је истакао да се по реакцији Русије види колико Русије поштује како њега лично, тако и Србију, и да није случајно што је од руског председника добио Орден Александра Невског. 

Што се тиче тачке осам из вашингтонског споразума о диверзификацији енергетских извора, Вучић је нагласио да Србија неће куповати скупљи гас, већ за њу најповољнији.

"Ми с тим немамо проблем, то је за нас добро и пожељно, то ствара такмичење и конкуренцију. Али да ми од повољног руског гаса платимо скупљи, то нема смисла", рекао је Вучић и додао да је из те тачке избачен део који је предвиђао да Србија купује скупљи "Ел-Ен-Џи гас". 

Када је реч о изградњи путева, Вучић је рекао да се у сарадњи са ЕУ ради пут Ниш–Белољин и да одатле остаје још 45 километара до административне линије са Косовом и Метохијом, као и да ће тај пут бити веома значајан за топлички крај.

Говорећи о сарадњи са Америчком развојном агенцијом, председник је додао да ће Србија добити најповољније камате, као и да ће бити још више америчких компанија у Србији.

"Цена Србије расте на међународној финансијској позорници. То се осликава и у броју свих других страних директних инвеститора. Ако је Америчка развојна агенција тамо, то је већа сигурност. Ако тамо улажу Кинези, Јапанци, Немци, то је добро место за улагање. То је оно што је за нас најважније", казао је Вучић.

Председник је навео да је Србија на одлагању плаћања пореза изгубила 1,15 милијарди евра, али да је држава у систем убризгала 4,28 милијарди евра, због чега смо, како је навео, једна од земаља која је највише уложила у привреду пропорционално броју становника.

Раст пензија могао би да буде шест одсто

Председник је најавио да би раст пензија од 1. јануара следеће године могао да буде шест одсто, у складу са швајцарским моделом.

"Они који данас имају пензију 30.000, односно који су 2012. године имали 30.000, с тим повећањем имаће 39.284 динара. Веће је за оне који су имали 20.000, њима ће пензија бити 27.499 динара", рекао је Вучић.

Подсетио је да је држава исплатила и по 100 евра, по четири и пет хиљада динара, а да ће гледати да пензионере изненади једнократним уплатама.

На питање одакле новац, председник је рекао да новац долази из јаке и снажне српске државе.

"Минималац можда већи за 2.000 динара"

Председник је најавио могућност да висина минималне зараде буде повећана за 2.000 динара.

"Минималац је 2012. године био 15.600 динара. Ако успемо да повећамо за још 2.000, а надам се да хоћемо, онда је то двоструко више увећање за последњих осам година", рекао је Вучић.

Објаснио је да ће се износ за који ће се повећати минималац покрити кроз неопорезовани део дохотка и замолио је послодавце да то прихвате и да разумеју да држава мора да се бори за раднике.

Пред почетак гостовања, испред зграде РТС-а окупила се мања група грађана која је протестовала против политике председника Србије.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво