Тачи о изостанку из дијалога: Битан је садржај споразума, а не представљање

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да није важно ко у дијалогу представља Приштину већ да је важан садржај споразума. Истиче да документ из Вашингтона И обећање отварања косовске амбасаде у Јерусалиму, "неће утицати на пријатељско и братско партнерство са Турском".

Хашим Тачи наводи да је њему битна суштина споразума.

"За мене су битни дух и суштина споразума. Важније од физичког присуства. Косово може да успе са америчким руководством, оним што може да се постигне у Белој кући. Осећам се врло добро што су пали они лажни мехурићи који су се ширили око мапа. Сви смо желели да америчко руководство има водећу улогу, ово се догодило. Не дозвољавамо да племенски менталитет утиче на кашњења која Косово скупо плаћа", рекао је Тачи на конференцији за новинаре у Приштини.

На критике из Турске због обећања да ће Приштина да отвори амбасаду у Јерусалиму, Тачи је навео да је о забринутости Арапске лиге и председника Турске разговаро са Реџепом Ердоганом телефоном, те да "признање ни на који начин не ц́е утицати на пријатељско и братско партнерство са Турском".

Тачи даље тврди да је споразум у Вашингтону заслуга америчког председника Доналда Трампа и специјалног изасланика за дијалог Ричарда Гренела.

"Прошла недеља је била још једна потврда посвећености америчког председника Трампа Косову. Уз залагање специјалног изасланика Ричарда Гренела, ови напори су формализовани прошлог петка. Ово је био најозбиљнији дипломатски подухват у ове две деценије за западни Балкан", рекао је Тачи.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво