ОЕБС забринут, тражи од Приштине да поново размотри закон о ратним вредностима ОВК-а

Мисија ОЕБС-а у Приштини позвала је косовску владу и скупштину да поново размотре одредбе Нацрта закона о заштити ратних вредности "ОВК" који би, како истиче та организација, поткопали слободу изражавања.

"Делимо забринутост које су изразили амбасада САД, Канцеларија ЕУ и други пријатељи Косова, укључујући немачку и швајцарску амбасаду које су се огласиле поводом тог закона, поручују из мисије ОЕБС-а.

Позвали су косовску владу  и скупштину да поново размотре одредбе Нацрта закона о заштити ратних вредности "ОВК" који би, како наглашава ОЕБС, поткопали слободу изражавања.

Истичу да Косово има напредни правни оквир у складу са европским стандардима који штите слободу изражавања и друга тешко освојена права и слободе.

ОЕБС посебно скреће пажњу на члан 5 нацрта закона, којим би се подривала слобода изражавања и право појединаца да искажу лична уверења и политичке ставове, преноси Косово онлајн.

"Демократија захтева толеранцију неслагања и поштовање неслагања, чак и по питањима од основног историјског значаја", наводи се у саопштењу.

Нацрт закона о заштити вредности борбе "ОВК", који је изазвао дугу расправу није пре неколико дана стављен на гласање, јер није било довољно посланика у скупштинској сали.

У току расправе посланици Демократског савеза Косова имали су примедбе на тај нацрт и навели да би морало да се унесу неке измене јер се њиме угрожавају слобода мишљења и говора.

На Нацрт закона замерке су раније изнели и из амбасада САД, Немачке, Швајцарске као и Канцеларије ЕУ јер сматрају да се њиме угрожава слобода говора и права грађана.

Председник Србије Александар Вучић је поручио да Закон о заштити вредности борбе "ОВК"који приштинске власти планирају да усвоје, представља покушај да се Срби натерају да мисле као Албанци и да буду хапшени уколико говоре другачије.

Законом се одређује и "институционална и грађанска обавеза за заштиту вредности борбе ОВК", а како се наводи, ко не буде поштовао одредбе, биће кривично гоњен.

Представници Срба на Косову упозорили су раније да их брине најава гласања за Нацрт закона о заштити вредности борбе "ОВК", којим ће им, као што указује и амерички амбасадор, додатно бити ограничена и онако скучена слобода говора на Косову.

С друге стране, критичари актуелне власти у Приштини указују да предложени закон представља покушај замагљивања Закона о Специјалном суду, који се бави злочинима припадника "ОВК".

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара