Шта све предвиђа нацрт закона о вредностима ОВК

Нацрт закона о заштити ратних вредности бивше Ослободилачке војске Косова, упркос упозорењима страних дипломата и представника Срба да ће угрозити слободу говора, налази се на дневном реду заседања косовске скупштине заказаном за данас.

Представници неалбанских етничких заједница на Косову указују да ће, буде ли усвојен, закон изазивати страх при самој помисли на ту оружану формацију и њено деловање.

Нацрт закона чека од 2018. године, а активиран је прошлог месеца на захтев Демократске партије, пошто је против њених оснивача Хашима Тачија и Кадрија Весељија, написана оптужница у Специјалном суду у Хагу, због сумње да су на челу ОВК починили ратне злочине.

У нацрту се наводи да је ОВК била одлучујући фактор за слободу и независност народа Косова. Косовској влади се налаже да реагује у случају притвора или хапшења ветерана ОВК-а, на основу међународних налога власти у Београду.

Истиче се да је "сваки јавни званичник и грађанин Косова дужан да поштује и штити ратне вредности утврђене овим законом и штити имиџ ОВК".

Ко не буде поштовао одредбе овог закона биће кривично гоњен.

Наводи из нацрта закона нису оставили равнодушним међународне дипломате у Приштини, пре свих америчког амбасадора Филипа Коснета, који је упозорио да се њиме криминализује слобода говора, застрашују се грађани.

Ако косовска скупштина стави на дневни ред и усвоји предлог закона, а најаве су да хоће, јер су се за нацрт закона изјаснили и опозициони посланици, буџетска издвајања износиће више од два милиона евра за градњу музеја и друге намене.

Шта кажу критичари власти 

Критичари актуелне власти у Приштини указују да предложени закон представља покушај замагљивања закона о Специјалном суду, који се бави злочинима припадника ОВК.

Косовска влада одобрила је нацрт закона дан пошто је у Хагу почело четвородневно испитивање осумњиченог косовског председника Хашима Тачија.

Представници Срба на КиМ истичу да их брине најава гласања за нацрт закона о вредностима ОВК, којим ће им, као што указује и амерички амбасадор, додатно бити ограничена и онако скучена слобода говора на Косову.

Пример је случај бившег министра у косовској влади Ивана Тодосијевића, осуђеног првостепено крајем прошле године у Приштини.

Тодосијевић је оптужен због изјаве поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања када је рекао да је "случај Рачак измишљен".

Потом је осуђен на две године затвора због како се наводи у пресуди, "подстицања на националну, расну, верску мржњу, немир или нетолеранцију".