Прекинута расправа у косовској скупштини, ДСК тражи измене нацрта закона о ОВК

У косовској скупштини прекинута је расправа о нацрту закона о заштити вредности бивше Ослободилачке војске Косова, којим се "сваки јавни званичник и грађанин Косова обавезује да поштује и штити ратне вредности утврђене и штити имиџ ОВК". Расправа ће бити настављена у четвртак, следеће недеље.

Посланици Демократског савеза Косова изразили су неслагање са понуђеним текстом предлога закона, јер неки чланови остављају простор за погрешно тумачење.

Посланица ДСК Валентина Буњаку навела је да се према понуђеном тексту, може сматрати да се закон меша у слободу изражавања и размишљања на Косову.

Буњаку је навела да ДСК захтева промене нацрта закона, наводећи да постоје значајни проблеми и да су на рубу уставности.

"Тражимо да се у овај предлог закона изврше посебне измене Члана 2, да ‘обавеза грађана да штите вредности ОВК‘ треба да се преобликује, зато што оставља простора за разне интерпретације и то лоше утиче на слободу изражавања и размишљања", рекла је Буњаку.

Истакла је да њена партија са великом забринутошћу, пажњом и посвећеношћу прихвата изјаве представника Европске уније и америчког амбасадора Филипа Коснета, који између осталог кажу да "закон криминализује слободу изражавања, и застрашује грађане".

"Стога смо као парламентарна група посвећени преобликовању неких чланова и пажљиво их третирамо. Јер, изнад свега, очување демократије, слобода изражавања остају приоритет", додала је Буњаку.

Шта је пише у предлогу закона

У нацрту закона који је предложила Демократска партија, наводи се да је ОВК била одлучујући фактор за слободу и независност народа Косова.

Косовској влади се налаже да реагује у случају притвора или хапшења ветерана ОВК-а, на основу међународних налога власти у Београду.

Истиче се да је "сваки јавни званичник и грађанин Косова дужан да поштује и штити ратне вредности утврђене овим законом и штити имиџ ОВК.

Ко не буде поштовао одредбе овог закона биће кривично гоњен.

Расправа ће бити настављена у четвртак, следеће недеље.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара