САД и Немачка: Закон о заштити ОВК удар на демократију

Дипломатски представници неколико западних земаља у Приштини изразили су данас противљење нацрту закона о заштити вредности Ослободилачке војске Косова, тврдећи да се њиме подривају слобода говора и напори да се осигура правда.

Нацрт закона о заштити вредности ОВК на дневном реду је данашње седнице косовске скупштине.

Амерички амбасадор Филип Коснет огласио се по други пут у последњих седам дана, рекавши да су многи житељи Косова приватно пренели америчкој амбасади да се не осећају безбедно да би јавно говорили о закону о Ослободилачкој војсци Косова због "емотивно набијене атмосфере" коју носи јавна расправа о ОВК. 

"Замислите колико би се грађани суздржавали када би закон био усвојен", навео је Коснет у ауторском тексту објављеном тим поводом у приштинској штампи.

"Верујем да овај закон, без обзира на циљеве, није у складу са опредељењем за основне слободе које су у сржи устава Косова. Усвајање закона, у садашњем облику, ослабило би косовску демократију", написао је Коснет.

И у амбасадама Немачке и Швајцарске реаговали су против нацрта закона.

"У демократском друштву не би било добро гушити расправе ограничавајући их кривичним законом", написао је немачки амбасадор Јорн Рохде.

Швајцарска амбасада је саопштењем изразила забринутост да би закон могао да поткопа слободу изражавања, и позвала косовске лидере да пронађу друге начине да покажу поштовање према ОВК.

"Предложени закон може да изазове застрашивање код неких грађана Косова и омета друге процесе усмерене на суочавање са прошлошћу", наводе из Амбасаде Швајцарске.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара