Дачић: Србија се никоме неће извињавати што је осудила кривце

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је апсолутно неприхватљиво и ван сваке дипломатске праксе да се нота Министарства спољних послова БиХ, датирана на понедељак, упућена Министарству спољних послова Србије, објави у медијима, а да се тек након тога достави Београду и то слањем мејла и додао да се Србија никоме неће извињавати што је осудила оне који су убијали Србе.

Ивица Дачић је то рекао поводом протестне ноте коју је Београду упутила министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић због пресуде којом је бивши командант тзв. Армије БиХ Хусеин Мујановић осуђен на 10 година затвора за ратни злочин почињен над Србима.

Након тога, председавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић позвао је на разговор амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића, а Турковићева амбасадорку БиХ Аиду Смајић у Сарајево на консултације.

"Пошто је Министарство спољних послова Србије од стране амбасадорке Аиде Смајић обавештено да је позвана на консултације у Сарајево, као реакцију на такав поступак позвао сам амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића у Београд на хитне консултације. Због тога неће бити у могућности да се одазове позиву на састанак код Шефика Џаферовића и вратиће се у Сарајево тек пошто се амбасадорка БиХ врати у Београд", рекао је Дачић агенцији Танјуг.

Дачић је истакао да је апсолутно неприхватљиво мешање у рад правосудних органа, а посебно у поступке који се тичу ратних злочина, који су универзалног карактера и где свака жртва заслужује да починиоци буду изведени пред лице правде и кажњени за почињена дела.

"Постављам питање – да ли су злочини почињени над Србима мање важни и да ли треба да остану некажњени? Борба против некажњивости злочина је једно од темељних начела савременог правног поретка и владавине права. Зашто онда БиХ, ако каже да је то питање у њиховој надлежности, није до сада процесуирала Хусеина Мујановића за злочине над Србима у Сарајеву, који је био управник логора у Храсници, који је противзаконито затворио 30 Срба цивила, који су свирепо мучени и више њих убијени", запитао је Дачић.

Како је додао, једино расветљавањем свих злочина почињених током оружаних сукоба на територији бивше Југославије и процесуирањем починилаца може се остварити трајно помирење.

Према његовим речима, Закон о организацији и надлежности државних органа у поступку за ратне злочине потпуно је у складу са међународним правом, праксом и обичајима у савременим државама, и у Србији није суђено само за злочине против Срба, већ и против Хрвата и Муслимана, због чега "одбијамо тврдњу из Сарајева да је реч о правно-политичком инструменту".