Хоти: Дијалог нема алтернативу, али нећемо разговарати о територијалном интегритету

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је да у дијалогу са Београдом неће разговарати о територијалном интегритету и поручио да постоји блиска координација између Вашингтона и европских престоница.

Авдулах Хоти је на конференцији за новинаре у Приштини након повратка из Брисела рекао да "не говоримо о територијалном интегритету и унитарном систему", преноси Косово онлајн.

Косовски премијер је нагласио да нема сумње ко ће предводити приштинску делегацију у Вашингтону.

"Верујем да морамо бити свесни нове ситуације која је створена. Ко учествује припада домаћину састанка", нагласио је Хоти.

Према његовим речима, што се тиче процеса дијалога, никада није било сумње о томе ко води делегацију и ко говори у име Приштине у вези с дијалогом.

Хоти је изјавио и да је на свим састанцима које је одржао у Бриселу нагласио да дијалог нема алтернативу и да је закључак овог процеса у интересу Приштине.

"И даље смо посвећени дијалогу, јер дијалог нема алтернативу. То смо показали у Бриселу. У нашем је интересу да се овај процес што пре оконча. Одложили смо посету Вашингтону. После разговора са америчким изаслаником за дијалог Ричардом Гренелом договорили смо ускоро за нови датум састанка", истакао је Хоти.

Недавни догађаји променили динамику нове владе

Како је навео, програм састанка остаје исти како би се подстакао дијалог кроз економску агенду.

"Сада се преузимају обавезе за самит у Паризу. Част нам је што смо се изузетно фокусирали на француског председника Емануела Макрона и немачку канцеларку Ангелу Меркел", рекао је Хоти.

Хоти је навео да је "ослободилачки рат народа Косова највеће достигнуће у остваривању независности".

Хоти је говорио и о предлогу оптужнице за ратне злочине против Хашима Тачија и лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија, преноси Кљан Косова.

Према његовим речима, недавни догађаји су променили динамику нове косовске владе након што су Специјална већа поднела оптужницу.

Теме на састанцима у Бриселу од виталног интереса 

"Ослободилачки рат је највеће достигнуће за стицање независности. Овај рат је свети и проглашење независности легитимизије рат, као и акт Међународног суда правде који признаје нашу независност која легитимише нашу борбу за слободу", нагласио је Хоти.

Хоти је додао да се мора поштовати претпоставка невиности док се не донесе одлука.

"Морамо показати опрезност у поштовању наших уставних и међународних обавеза", оценио је Хоти.

Према његовим речима, тема о којој се разговарало у Бриселу на свим тим састанцима од виталног интереса, била је и визна либерализација за становнике Косова.

Како је навео, постоји потпуно разумевање потребе да се становници КиМ слободно крећу.

"Сада је наша обавеза да испунимо критеријуме које смо испунили за визе. Радићемо са сваком земљом ЕУ да покажемо своју опредељеност за реформе. Друго питање о којем смо разговарали је борба против пандемије. Сада се морамо припремити за други талас пандемије и заједно ћемо радити на пружању потребних капацитета", закључио је Хоти.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво