Брнабић: Нова мера Приштине још је штетнија од такси

Премијерка Ана Брнабић очекује да ће нова влада у Приштини, на челу са Авдулахом Хотијем, укинути таксе и вратити се за преговарачки сто, како би се наставио дијалог о нормализацији односа. Такође, очекује да ће Црна Гора ускоро изменити одлуку о забрани уласка грађана из Србије у ту земљу.

Ана Брнабић је на питање о формирању нове владе у Приштини, која би могла да буде изабрана на сутрашњој седници парламента, рекла да очекује нормалну комуникацију, економско-трговинску сарадњу и наставак дијалога.

"На првом месту очекујем поштовање свих споразума које је Приштина потписала претходних година, почев од ЦЕФТА споразума и споразума о стабилизацији и придриживању са ЕУ и повлачење свих одлука које штете нашој сарадњи и које су противне слободном протоку робе, људи, услуга и капитала", рекла је премијерка новинарима у Научно-технолошком парку.

Упитана о томе што Приштина стално мења правила када је реч о преласку преко административних прелаза, Брнабићева је рекла да јој нису јасне многе ствари које Приштина ради, као што јој, како каже, није била јасна одлука од 21. новембра 2018. године када су уведене таксе од 100 одсто.

Премијерка је рекла  да не разуме ни увођење нове мере која је, како је оценила, још штетнија од такси од 100 одсто.

"Под тим таксама су морали да увозе одређене прозиводе из централне Србије, а ово је потпуно заустављање свих роба не само из централне Србије, већ и из свих земаља које не признају независност Косова и не могу да декларишу своје производе на тај начин", рекла је Брнабић.

Изразила је наду да ће Приштина повући одлуке које су, каже, политичке и популистичке и највише штете Албанацима који живе на КиМ.

"Као резултат тих одлука скочиле су малопродајне цене, а трговински дефицит им је највећи до сада. У сваком смислу погоршавају квалитет живота свих на КиМ, па и Албанаца", навела је Брнабић. 

"Очекујем измену одлуке, наши туристи важни за Црну Гору"

Премијерка Брнабић изјавила је да очекује да ће Црна Гора ускоро изменити одлуку о забрани уласка грађана из Србије у ту земљу јер су, како је рекла, наши туристи важни за црногорску економију и туризам. 

Оценила да је одлука да се грађанима из Србије не дозволи улазак у Црну Гору ни са пи-си-ар тестом "политичка" и да нема никакве везе са епидемиолошком ситуацијом.

"Невероватно је да неко може да уђе у једну земљу, док све друге земље пуштају да се уђе, макар уз негативан тест у последњих 48 или 72 сата. То само доказује оно што смо говорили од почетка – да су то политичке одлуке које немају баш никакво упориште у здравственим разлозима", рекла је премијерка новинарима.

Премијерка је рекла да је уверена да ће та одлука бити брзо промењена и додала да је на нашим грађанима да ли ће ићи у Црну Гору или не.

"Ми ћемо их подржати у сваком случају", рекла је Брнабићева.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво